Fotó: Pressone.ro

Fenyegetéseket kap, és még a rendőrség is kibabrál a miniszterelnököt plágiummal vádló újságírónővel

Emilia Șercan szerint a rendőrség kiszivárogtatott egy fontos bizonyítékot, és megpróbálja elmismásolni az ügyet.

Hirdetés

A Pressone.ro felületén tett közzé Emilia Șercan egy írást, amiben állami tisztviselőket vádol azzal, hogy cinkosan közreműködnek a fenyegetésében, zaklatásában, megfélemlítésében és lejáratásában, miután február 18-ikán azzal vádolta meg Nicolae Ciucă miniszterelnököt, hogy a doktori dolgozata mintegy negyedét másolta, mégpedig a forrás feltüntetése nélkül.

Azóta Șercan állítása szerint három fenyegető üzenetet is kapott ismeretlen személyektől, az egyiket a Facebookon keresztül, ehhez ráadásul több 20 évvel ezelőtti személyes fényképét is csatolták, amelyet az egyik elektronikus eszközéről lophattak le. Az újságírónő készített egy képernyőmentést az üzenetről, ezt WhatsAppon keresztül elküldte a rendőrségnek, és feljelentést is tett, ám egy nappal később a rendőrségnek bizonyítékként elküldött fotót egy moldovai weboldalon látta viszont.

Șercan belső vizsgálatot kért az ügyben, de azt tapasztalta, hogy a rendőrség megpróbálja eltussolni a bizonyíték kiszivárogtatásának ügyét.

Azt is írja, hogy már riasztotta a helyi és nemzetközi médiaszervezeteket, európai tisztviselőket és Románia külföldi nagykövetségeit a helyzetével kapcsolatban.

Nem ez az első eset egyébként, hogy Emilia Șercant megfenyegetik: egy évvel ezelőtt SMS-ben kapott halálos fenyegetést, mégpedig – mint utóbb kiderült – egy rendőrtiszttől, akit ráadásul a rendőr-akadémia vezetői bujtottak fel. Az ok az volt, hogy Emilia Șercan cikksorozatot közölt az akadémián gyanús körülmények között, plagizált disszertációkra osztogatott doktori címekről.

Hirdetés