Fotó: Országos Szakszervezeti Tömb

Hírek hétfőn: Ősztől vízummentesen Amerikába? Halálos baleset öt napos jogsival, egy napos autóval

Bukarestben még a kormányapparátus alkalmazottai is kimentek tüntetni a magasabb fizetésért.

Hirdetés

Már októbertől jöhet az amerikai vízummentesség

A román állampolgárok akár idén októbertől vízum nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba. Marcel Ciolacu miniszterelnök az Antena3 televízióban azt mondta: „határozott meggyőződése”, hogy az év második felében megszűnik az amerikai vízumkötelezettség.

„Az Egyesült Államokban szeptemberben ér véget a pénzügyi év. Szilárd meggyőződésem, hogy legkésőbb októbertől már nem lesz szükséges az vízum az Egyesült Államokba. Igaz, a románoknak továbbra is igyekezniük kell és meg kell újítaniuk a vízumukat, ha az rövid időn belül lejár” – mondta Ciolacu.

Kathleen Kavalec, az USA bukaresti nagykövete már korábban is 2025-ről beszélt a román állampolgárok amerikai vízumkötelezettségének eltörlése tekintetében, és ugyanezt az évet nevezte az Egyesült Államokba utazás megkönnyítésének kezdeteként Andrei Muraru washingtoni román nagykövet is.

A fejlemény jelentősen megkönnyítené a román állampolgárok Egyesült Államokba utazását, amihez jelenleg vízumot kell szerezniük az USA bukaresti nagykövetségén, ennek pedig anyagi költségei is vannak. A magyar állampolgárság megszerzésével a romániai magyarok néhány évig vízum nélkül utazhattak az Egyesült Államokba, Magyarország ugyanis része a Visa Waiver programnak. Washington azonban 2021 őszén szigorított a rendszeren: az Elektronikus Beutazási Engedélyt kibocsátó online felület automatikusan elutasított minden kérelmezőt, akinek hiába volt magyar útlevele, ha abban nem magyarországi születési hely szerepelt.

Öt napja volt jogsija, egy napja kapta ajándékba a BMW-t, halálos balesetet okozott

Meghalt közúti balesetben egy 17 éves lány, aki utas volt egy 19 éves fiatalember BMW-jében, miután felborultak a járgánnyal.

A baleset hétfőn történt Temesvár mellett, Berekszó település közelében, ahol a gépkocsivezető egy kanyarban elveszítette uralmát a jármű fölött, amely kisodródott és felborult. A BMW csak több mint száz méter után állt meg a mezőn, roncsai nagy területen szóródtak szét.

Az autó utasát, egy 17 éves lányt a helyszínen halottnak nyilvánították a mentők, a 19 éves sofőr pedig súlyosan megsérült, ők kórházba szállították. Rendőrségi források szerint egyikük sem viselt biztonsági övet, a gépkocsivezető pedig nem fogyasztott alkoholt.

A fiatalember öt napja kapta kézhez a frissen megszerzett gépkocsivezetői jogosítványát, a BMW-t pedig egy nappal korábban kapta ajándékba az anyjától.

Az erős autókat vezető fiatal és tapasztalatlan sofőrök régóta problémát jelentenek Romániában, ezért az RMDSZ kezdeményezte a vonatkozó jogszabály módosítását, miszerint a 21 évesnél fiatalabb gépkocsivezetők ne vezethessenek 100 lóerősnél erősebb autókat. Ugyanez lenne érvényes azokra is, akiknek a jogosítványa egy évesnél fiatalabb, A szenátus hallgatólagosan elfogadta a módosítást, de még a képviselőházon is át kell mennie.

Még a kormány székházából is kimentek az alkalmazottak tüntetni

Hirdetés

Spontán tüntetésbe kezdtek hétfő délután a kormány tisztviselői: kivonultak a Victoria-palota elé és magasabb fizetéseket követeltek.

A központi kormányapparátus alkalmazottainak legfőbb elégedetlensége az, hogy míg ők átlagosan nettó 5000 lejt, 25 éves munkaviszonnyal pedig legfeljebb 6500 lejt keresnek havonta, addig a kormánynak alárendelt intézményeknél többen ennél több visznek haza.

A tüntetők elmondták, hogy február óta tárgyalnak a béreikről és ők is megérdemlik, hogy a munkájukat megbecsüljék. A tiltakozáson a miniszterelnöki hivatal, a kormányfőtitkárság, a kormány ellenőrzős testületének, a közbeszerzési ügynökség, az etnikumközi hivatal és a csalásellenes hivatal tisztviselői vettek részt.

Ezzel egy időben Bukarestben tüntetést és felvonulást szervezett az Országos Szakszervezeti Tömb, a több száz résztvevő a Győzelem téren gyülekezett, majd az gazdasági és a munkaügyi minisztérium székhelye elé vonultak.

A tüntetők sürgős adóreformokat sürgetnek. Amiatt elégedetlenek, hogy a romániai alkalmazottak havi bérének jelentős részéből finanszírozzák az állami egészségbiztosítási rendszert, miközben az állam az egészségbiztosítási alapnak csak az alig 30 százalékát biztosítja a költségvetésből. A tiltakozók felróják az államnak, hogy az egészségügy gyenge finanszírozása miatt az utóbbi évben az emberek több mint 5 százaléka nem jutott egészségügyi ellátáshoz. Azt is sérelmezik, hogy a román kormány a GDB-nek csak a valamivel több mint 5 százalékát szánja egészségügyre, miközben a többi európai ország ennél jóval nagyobb összegeket különít el erre a célra.

 

 

Hirdetés