Azért nem zárult le a Ciucă elleni plágiumvádak vizsgálata, mivel el sem kezdődött

Az ügyészség ugyanis közbelépett.

Hirdetés

Ha azt talán túlzás is kijelenteni, hogy egy ország várja körömrágva az arra vonatkozó ellenőrzés eredményét, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök, kvietált tábornok vajon másolta-e doktori értekezésének egy részét, vagy sem, azért bizonyára sokan kíváncsiak az eredményére annak a  vizsgálatnak, amelynek mostanra már nagyjából le kellett volna zárulnia.

Ami csak azért nem következett be, mert el sem kezdték.

Ezt Mircea Dumitru, az ügyben illetékes intézmény, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) ügyvezető elnöke közölte.

Mint megírtuk, az ügy még január közepén robbant ki, és a testülethez akkor három panasz is érkezett, azzal a kéréssel együtt, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Dumitru szerint neki is gyürkőztek a feladatnak, ekkor azonban

a legfőbb ügyészség közbeszólt.

Mint közölte, az ügyészek az oktatási minisztériumot, valamint a CNATDCU titkárságát is értesítették, hogy egy feljelentés miatt a legfőbb ügyészség is vizsgálódik az ügyben.

Emiatt pedig mindaddig, amíg az ügyészségen eldől, hogy büntetőeljárást indítanak vagy sem, megtiltották, hogy az akadémiai fórum vizsgálódjon.

Az ilyenkor szokásos eljárás az, hogy a Nemzeti Könyvtár megküldi a gyanús értekezés egy példányát a testületnek, hogy az erre kiválasztott szakértői stáb ki tudja vizsgálni azt, és kidolgozza a jelentést.

Hirdetés

Az eljárás általában másfél hónapot vesz igénybe, vagyis mostanában kellene lezárulnia.

Mivel azonban el sem kezdődött, a kormányfő egyelőre megnyugodhat.

Az egyébként még február elején derült ki, hogy valaki az ügyészségen is feljelentést tett plágium gyanúja miatt, azonban akkor jogászok egy csoportja úgy vélekedett, ez nem befolyásolhatja a CNATDCU vizsgálatát.

A jelek szerint tévedtek.

Mint megírtuk, a PressOne tényfeltáró portál szerint Ciucă az összesen 138 oldalas disszertációból legalább 42 oldalt más munkákból vett át, mégpedig úgy, hogy elmulasztotta a másolt részeket idézőjelbe tenni, illetve feltüntetni az eredeti szerzőt, pedig az úgy dukál akadémiai körökben.

Ciucă hadtudományokból szerzett doktori fokozatot, dolgozatát az I. Károly Nemzetvédelmi Egyetemen (UNAp) védte meg 2003-ban.

Hirdetés