Temesváron tart előadást Garri Kaszparov – hírmix

Kétszázötvenhárom intézmény csatlakozik idén a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. Egy román állampolgár is érintett Spanyolország történetének legnagyobb drogfogásában.

Hirdetés

Az AI használatának etikai kérdéseit feszegeti a Béga partján a világ legismertebb sakkozója 

A Temesvári Műszaki Egyetem meghívására a Bánság központjába látogat Garri Kaszparov, aki a felsőoktatási intézmény által szervezett „Tech Talks” elnevezésű konferencián ad elő pénteken a Timiș moziban. A mesterséges intelligencia (AI) az emberiségért témára összpontosító rendezvény előadói az AI-nak a társadalomra gyakorolt hatásairól fognak beszélni egyedülálló tanulási és inspirációs lehetőségeket kínálva a résztvevőknek – olvasható a beharangozóban.  

A konferencia legnagyobb sztárja az örmény-zsidó származású szovjet, majd oroszországi sakkozó, nemzetközi nagymester, korábbi sakkvilágbajnok, 11-szeres Sakk-Oscar-díjas író és politikai aktivista Garri Kaszparov, aki 2008-ban jelöltként indult az oroszországi elnökválasztáson. Előadásának témája a mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiai fejlesztések, és AI használatának etikai, társadalmi vonatkozásai. 

Garri Kaszparov páratlan sportteljesítménye mellett történelmet írt azzal is, hogy első sakkvilágbajnokként mérkőzött meg a mesterséges intelligenciával. Az IBM Deep Blue elnevezésű sakkszámítógépével kétszer csapott össze.  

Első alkalommal 1996-ban váltottak hat játszmát, amelyből a világbajnok nyert hármat, kettő döntetlennel ért véget, míg a Deep Blue csak egy esetben késztette feladásra Kaszparovot. Az egy győzelem azonban világraszóló volt, mivel első alkalommal fordult elő, hogy egy számítógép legyőzött egy nagymestert versenykörülmények között. 

A második párosmérkőzés már a Deep Blue szoros győzelmével ért véget. Míg Kaszparov egy játszmát, addig a számítógép kettőt húzott be a döntetlenek mellett. 

A világbajnok 2005. márciusában bejelentette, hogy felhagy a versenysakkal, és politikával, illetve írással fog foglalkozni. Létrehozta az Egyesült Civil Front mozgalmat, és csatlakozott a Vlagyimir Putyin elnök politikáját ellenző A Másik Oroszország koalícióhoz. 

2013 júniusában elhagyta Oroszországot, azóta a Putyin elleni küzdelmet a nemzetközi színtéren folytatja. 2011 óta irányítja a New York-i székhelyű Emberi Jogi Alapítványt.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta minden korábbinál erőteljesebben bírálja az orosz elnököt, akivel szerinte a nyugatnak nem szabad semmilyen alkut kötnie. 

Május 18-án tartják a Múzeumok éjszakáját 

Múzeumba járni jó, múzeumba járni érdemes. A Múzeumok éjszakája pedig az egyik legvagányabb kezdeményezés, amit átvettünk a nemzetközi gyakorlatból, ezért mindenkit arra biztatunk, ha teheti, látogasson el a május 18-án látogasson minél több múzeumba. Már csak azért is, mert az intézmények is gőzerővel készülnek a számukra egyik legfontosabb eseményére.  

A Romániai Múzeumok Országos Hálózata (RNMR) arról tájékoztatott, hogy az idei kiadáson 253 intézmény vesz részt a Múzeumok éjszakája huszadik kiadásán.  

Dragoş Neamu, a RNMR nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora kénytelen volt emlékeztetni, hogy a kerek évfordulót kényes körülmények között ünneplik, ugyanis több múzeum nem vesz részt az ünneplésben a bérköveteléseik teljesítésének halogatása miatt.   

Hirdetés

A közleményben arról is olvasni lehet, hogy a múzeumi alkalmazottak 20 százalékos fizetésemelést követelnek, a kormány viszont szerintük indokolatlanul késlekedik a helyzetük rendezésével. Az érdeklődő nagyközönség iránti tisztelet jeleként azonban az intézmény megtartja a Múzeumok éjszakáját.  

Idén 253 múzeum csatlakozott a programsorozathoz, ebből 55 Bukarestben, 34 Iaşi-ban, 22 Marosvásárhelyen és 18 Kolozsváron várja a látogatókat.  

A Múzeumok éjszakájának teljes programja településekre lebontva ITT érhető el.  

Romániai szála is van a hatalmas spanyolországi kábítószerfogásnak  

A spanyol rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy 1800 kilogramm metamfetamint foglalt le, amelyet Mexikó egyik leghírhedtebb, és a világ egyik legnagyobb kábítószer-kereskedő szervezete, a  Sinaloa-kartell akart terjeszteni Közép-Európában.  

Az akcióban öt embert vettek őrizetbe, köztük az akció mexikói vezetőjét, három spanyol állampolgárt és egy román állampolgárságú nőt. A spanyol rendőrség készpénzt, öt autót, iratokat és egy lőfegyvert is lefoglalt. 

A kábítószerkereskedőkre a kelet-spanyolországi Alicante régióban csaptak le, és a hatóságok szerint ez az ország történetének legnagyobb drogfogása. Európai összehasonlításban is megállja a helyét, hisz csak egy alkalommal kapcsoltak le ennél nagyobb drogszállítmányt.   

A letartóztatottak között van egy mexikói állampolgár, aki a mexikói hatóságok szerint kapcsolatban áll a Sinaloa-kartellel, és aki a kábítószer spanyolországi átvételéért, majd európai terjesztéséért felelt. 

A spanyol rendőrség szerint egyszeri kábítószerkereskedelmi akcióról van szó, a mexikói bűnszervezetek nem telepedtek meg tartósan Spanyolországban, amely a drogbiznisz egyik fő útvonala a kontinensre.   

 

Hirdetés