Pixabay / Facebook: Mihai Serban

Nem mindegy, hogy adjuk le a lejárt gyógyszereinket. Vasárnap este is látható lesz a sarki fény – hírmix

És nézzen extrém násznépet!

Hirdetés

Megvan a módja annak, hogyan adjuk le a lejárt gyógyszereket

Nemhiába terjednek mémek a kelet-európaiakkal kapcsolatosan: szeretjük felhalmozni a gyógyszereket egy fiókban vagy dobozban, „minden eshetőségre”. Ezek a szerek persze nem tarthatók az idők végezetéig, így célszerű időszakosan kiválogatni azokat, amelyeket már vagy nem használunk, vagy lejártak és inkább veszélyesek az egészségünkre.

Sajnos sokan nem tudják, mit kezdjenek a háztartásukban felhalmozott gyógyszerekkel, sőt, elég furcsa elképzeléseik vannak arról, hogy mit lehet e név alatt leadni: az orvosok arra panaszkodnak, hogy az emberek lejárt rúzsokat és egyéb kozmetikumokat, intim kiegészítőket, sőt, óvszereket adnak le a gyűjtőközpontokban.

Hivatalosan az év eleje óta a lejárt szavatosságú vagy még használatban lévő, de a betegek által már nem használt gyógyszereket az egészségügyi egységek udvarán, speciális tárolókban és videóval vagy biztonsági személyzet által felügyelt területeken kell gyűjteni. Az egészségügyi intézmények vezetőinek speciális konténereket kell biztosítaniuk a kórház udvarán, a polgárok számára hozzáférhető és megjelölt helyeken. Ahol nincsenek kórházak, a kisebb városokban vagy falvakban ezeket a konténereket a gyógyszertárak közelében lehet elhelyezni, ahogy azt a törvény előírja. A kórházak meghatározhatnak bizonyos napokat és időpontokat, amikor az emberek bejöhetnek és behozhatják a gyógyszereiket.

Az idén áprilisban megjelent módszertani szabályok szerint minden állami és magán egészségügyi intézmény köteles összegyűjteni a lejárt gyógyszereket a lakosságtól.

Ön látott már ilyen extrém esküvői menetet?

Kevés az esélye, de biztosítjük felőle, hogy Teleorman megyében minden lehetséges: akár az is, hogy komplett utcákat torlaszoljon el egy csigalassúsággal haladó, luxus kategóriájú esküvői menet.

Az említett dél-romániai megye Buzescu nevű falujában megadták a módját a lakodalomnak, lett is belőle kisebb cirkusz. A násznép Rolls Royce és más luxusmárkájú autókkal vonult fel az utcán, két férfi a menyasszony sminkasztalát vitte kézben, a menyasszonyi ruhát pedig egy emelvényre tett próbababán szállították a vállukon. Nem csak az úttestet foglalták el az esküvő résztvevői, hanem a járdákat is, ide mindenféle szőnyegeket, bútorokat, virágdíszeket tettek ki. S ez nem is volt elég: egy Mercedeshez csatolt utánfutón díszes gyümölcsöstálak és más étkek sorakoztak, ezeket pedig bevásárlókocsikra és deszkákra helyezett sütnivaló húsok követték – a kocsikon disznók, borjúk, kakasok sorakoztak.

A falu népe kicsit kiakadt: az esküvői menet jelentősen lelassította, helyenként meg is akadályozta a forgalmat. Többen azt rebesgették, hogy „a helyi gazdagok irányítják a rendőrséget” és emiatt jöhetett létre az egész, mások a násznép vagyonszerzési módszereinek legalitását kérdőjelezték meg. A forgalmi rendészet azonban végig ott volt és irányított – hiába kérték, hogy büntessék meg őket forgalomkorlátozásért, valójában nem találtak semmit, amiért bírságolhattak volna a dínomdánom alatt. Szabályszerűtlen és tilosban való parkolásért viszont többen is kaptak büntetést. Íme, a menet:

 

Vasárnap este is látható lesz a sarki fény

Hirdetés

Erőteljes napkitörés és geomágneses vihar – afféle űr-időjárás! – miatt Európa-szerte látható volt a pompás északi fény szombaton este, a közösségi média oldalakat el is árasztották az erről készült fotók.

Míg a sarkkörön és afölött gyakorinak számít a sarki fény jelenléte (északon aurora borealis, délen aurora australisnak nevezik tudományosan), addig felénk – mivel jóval délebbre vagyunk – csak a megfelelően intenzív mágneses viharok idején érkezik, déli irányba, a 45-46° északi szélességre. Minél erősebb a vihar, annál délebbre észlelhető. Ebben a térségben leginkább pirosas-lilás fényeket láthatunk, a sarkkörön túl a kékes-zöldes színűek a megszokottak.

Május 12-én, vasárnap este még szerencsénk lehet és elkaphatjuk ezt a ritka jelenséget, ugyanis még mindig tart a napkitörés. Ilyet egy ember élete során kétszer-háromszor tapasztalhat meg, ha ezen a vidéken él. Fogjuk tehát magunkat és menjünk fel a dombtetőre szemlélődni, fotózni, vagy lessünk ki az erkélyen, ablakon sötétedés után!

 

 

Hirdetés