Tényleg úgy tűnik, hogy azok a megyék szívnak a legjobban, ahol a legtöbb tesztet végzik

Hiszen ha sok pozitív koronavírusos esetet találtak, akkor jönnek a szigorítások. Az egészségügyi tárca most közzétette az adatokat.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben több nagyváros polgármestere is arra panaszkodott, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások bevezetésének jelenlegi rendszere éppen hogy azokat a településeket bünteti, ahol a legjobban igyekeznek védekezni – például azáltal, hogy a lehető legtöbb tesztet végeztetik a fertőzöttek kiszűrésére.

Hiszen a most alkalmazott számítás azt veszi figyelembe, hogy a tesztelést megelőző 14 napban hány fertőzöttet találtak az illető településen, illetve megyében ezer főre vetítve.

Ha ez az arány meghaladja az 1,5 ezreléket, a színházak, mozik és vendéglátóhelyek csak 30 százalékos kapacitással működhetnek, ha a 3 ezreléket is, akkor be kell zárniuk, és csak a vendéglátóhelyek teraszai működhetnek, 6 ezrelék fölött pedig helyi karantén jön.

Márpedig ha egy településen nagyon sokat tesztelnek, akkor lényegesen nagyobb az esélye, hogy több fertőzöttet találnak, mint egy nagyjából ugyanakkora településen, ahol viszont keveset.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök este premierként közzétette a megyékben elvégzett koronavírus-teszteket napi lebontásban.

Ez nem egyedi eset: a https://data.gov.ro/dataset/transparenta-covid honlapon mostantól naponta követhető, hogy hol mennyi tesztet végeztek.

És az adatokból bizony kitűnik, hogy igaza volt Dominic Fritz temesvári polgármesternek, amikor beszólt a kormánynak, hogy Temesváron és Temes megyében azért kiemelkedően magas a pozitív tesztek száma, mert itt végzik a legtöbb tesztet.

Hirdetés

Március első három napján például Temes megyében több mint 4900 tesztet végeztek.

A legkevesebb tesztet bejelentő Vranceában viszont összesen csupán húszat, ami enyhén szólva is nevetséges.

Ezért van az, hogy Temesvár esetében – mivel a fertőzési ráta már a 7 ezreléket is meghaladta – karantén bevezetését javasolták a hatóságok, míg Vrancea megyében vígan működhetnek a vendéglátóhelyek és a kulturális intézmények.

Ennek pedig így tényleg nincs sok értelme, hiszen senki sem gondolhatja komolyan, hogy Vrancea megyében annyival fegyelmezettebbek az emberek, vagy esetleg hogy az ottani klíma annyira nem tetszik a vírusnak, hogy ennyivel jobb legyen a járványhelyzet, mint máshol.

Hirdetés