Dominic Fritz azt mondja, azért vörös Temes megye, mert ott úgy tesztelnek, ahogy máshol is kellene

Temesvár polgármestere szerint az ország legnagyobb részén nem végeznek elég tesztet, ez pedig önámítás.

Hirdetés

Dominic Fritz szerint ön egy álomvilágban él.

Azt már megszoktuk, hogy az új temesvári polgármester megmondja, ha valami nem tetszik neki. Most például egy sajtótájékoztatón ismét felhívta a figyelmet arra a jelenségre, amivel korábban mi is foglalkoztunk.

Szerinte ugyanis azért Temes megye az ország egyetlen vörös megyéje, mert csak ott tesztelnek rendesen, míg máshol nagyban megy az önámítás a kevés teszttel, és így értelemszerűen kevesebb esettel, mint ami a realitást akárcsak távolról is le tudná festeni.

A legnagyobb baj azonban az, hogy növekszik a járvány miatt elhunytak száma, és az orvosok is arról panaszkodnak a polgármesternek, hogy az intenzív osztályok megint majdnem megteltek.

Az elöljáró így átfogó tesztelési szabályozást sürget az egész országra, mert az még sincs rendben, hogy Temes megyében 100 ezer lakosra kivetítve hetente 15 ezer tesztet végeznek, míg az országos átlag 700 teszt hetente.

Hirdetés

Sokat mondó az is, hogy az országos szinten eddig elvégzett koronatesztek 10 százalékát Temes megyében jegyzik.

Fritz szerint ilyen tekintetben az is könnyedén elképzelhető, hogy egy „zöld” megye a valóságban sokkal rosszabb helyzetben van, mint egy „vörös” megye.

Ugyanakkor átláthatóságot és kiszámíthatóságot vár el a vakcinák szétosztása terén is. Mert az sincs rendben, hogy Temesvár, ahol több a fertőzött, kevesebb vakcinát kap, mint a statisztikailag jobb helyzetben lévő helyek.

Hogy ennek a szép helyzetfelismerésnek mekkora hatása lesz a hazai kétes ügymenetekre, az kérdéses. Az viszont tény, hogy a friss adatok szerint Temes megyében a fertőzési ráta 3,51, Temesváron pedig 4,31.

Hirdetés