Tavaly 120 millió lej csúszópénzt foglalt le a DNA. Tudja, hány korrupt tisztviselőt ítéltek el?

Rengeteget. De csak nem fogynak el...

Hirdetés

Tavaly is volt dolga bőven a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészeinek: 422 delikvenst ítéltek el, és nem pusztán azért, mert karácsonykor kiloptak pár zselés szaloncukrot a fenyőn függő papírokból.

Ez 2018-hoz képest kevesebb ugyan – akkor 584 korrupt köztisztviselőt mószeroltak be –, de így is szép teljesítmény az ügyészségtől, amely 2018 júliusa óta csak ideiglenes vezetőkkel működött, és csak most februárban nevezte ki hivatalosan Klaus Iohannis államelnök Crin Bologát a DNA élére.

Tavaly elítéltek többek között három képviselőt, köztük a képviselőház korábbi elnökét, Bogdan Olteanut, aki egymillió eurót zsebelt be egy üzletembertől, hogy az ő kegyeltjét nevezze ki a Duna-delta kormányzójává, ezért pedig végül 7 év letöltendőt kapott jogerősen tavaly december végén.

A feketelistán szerepel továbbá egy igazságügyi minisztériumi államtitkár, egy egészségügyi minisztériumi államtitkár, egy szállításügyi minisztériumi államtitkár és személyi tanácsadó, egy belügyminisztériumi kabinetfőnök, öt bíró, három ügyész, egy ANAF-elnök, az Országos Tulajdon-visszajuttató Hatóság (ANRP) korábbi alelnöke, a Román Lottótársaság egyik volt vezérigazgatója, négy megyei tanácselnök, több polgármester és alpolgármester és még sokan mások.

Az éves jelentés szerint a tavaly elítéltek 51 százaléka felfüggesztett, 27 százaléka letöltendő börtönbüntetést kapott.

Hirdetés

Az elítéltek száma ugyan kevesebb, mint 2018-ban volt, az inflációra való tekintettel azonban a korrupt köztisztviselők több csúszópénzt kértek: összesen 120 millió lejt foglaltak le az elítéltektől, ami csaknem 60 százalékkal nagyobb a 2018-ban jegyzett 76 millió eurónál.

Én nem nagyon látom a fényt az alagút végén. Ön?

Hirdetés