Szó szerint az élő fába is beleköt most már a román sajtó, csak fogást találjon a Magyar Református Egység Napján

Ezúttal az esemény régóta használatos logóját, a történelmi Magyarország körvonalait idéző fát pécézték ki.

Hirdetés

Két napja azon törhetik a fejüket a bukaresti szerkesztőségekben, hogy milyen újabb bőrt húzzanak le a hétvégén, Gyulafehérváron tartott Magyar Református Egység Napjáról, nehogy valamilyen mocskos, hangulatkeltésre alkalmas részlet kimaradjon. Amikor már azt hittük, hogy lecsengett a téma, a G4Media gyorsan elővette a Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke jelenlétében zajlott esemény fotóit, és kiszúrta, hogy a színpadi háttérképen megjelenített rendezvénylogó alsó részének körvonalai – mit ad isten – hasonlítanak Nagy-Magyarország határaira.

A szerkesztőség ügybuzgóságában vette a fáradtságot, és számon kérte Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest, az RMDSZ elnökét a térkép miatt. Mint mondta, neki fel sem tűnt, milyen logó előtt mondott beszédet, ezért a szervezőkhöz irányította a magyarázatot váró újságírókat.

Az Erdélyi Református Egyházkerület Kiss Gábor sajtószóvivő révén igyekezett tisztázni: a vallási üzenetet közvetítő logó még 2009-ben készült, a térkép pedig az 1918 után alakult egyházkerületeket ábrázolja, melyek a mai Magyarország, Románia, Szlovákia és Szerbia területén találhatók.

A lap leginkább izaddtságszagú megállapítása, miszerint normális esetben a fa koronája egyforma a fa gyökerének formájával, már a nevetségesség határát súrolja, tekintettel arra, hogy egy stilizált logóról van szó.

Legalább annyira erőltetett, mint amikor egy magyar tulajdonban lévő étterem szakácsát meggyanúsítottak, hogy Nagy-Magyarország alakúra klopfolja a bécsi szeletet.

Hirdetés