Szegény Florin Cîțu már nem sokáig lesz egészségügy-miniszter (FRISSÍTVE)

Persze Vlad Voiculescu sem tér vissza régi helyére, ne tessenek félreérteni. De odafent végre megegyeztek: Ioana Mihăilă veszi át a stafétabotot.

Hirdetés

Azt nem tudjuk, hogy a miniszterelnök két fizetést vitt-e haza, amíg Vlad Voiculescu menesztése után ideiglenesen magára vállalta az egészségügyi minisztérium vezetését is, de az már biztosnak látszik, hogy

utóbbi megbízatása talán még a nap folyamán véget ér.

Persze arról szó sincs, hogy Vlad Voiculescu visszatérne tisztségébe – holott a napokban még egyes USR-s politikusok ezt pedzegették.

Voiculescu menesztése valóságos kormányválságot robbantott ki, az USR válaszként egyenesen Florin Cîțu eltávolítását kérte a koalíció éléről, sőt annyira rezgett a léc, hogy attól lehetett félni, szétesik a kormánykoalíció, és itt maradunk megint kormány nélkül a világjárvány és mindenféle válság közepén. Ezt az ellenséges hangulatot ráadásul Voiculescu és egyes USR-s kollégáinak nyilatkozatai tovább fokozták.

Ám a felek mégis megegyeztek nagy nehezen, kedd estére.

Ma pedig az USR–PLUS pártszövetség vezetői már abba is beletörődtek, hogy fájó szívvel elengedik Voiculescu kezét, és valaki mást jelölnek az egészségügyi minisztérium élére.

Ez a személy pedig a PLUS Bihar megyei szervezetének volt elnöke, Ioana Mihăilă endokrinológus szakorvos,

aki talán csillapítani tudja kissé a pártközi hormonzavarokat.

A hölgy egyébként eddig is egészségügyi államtitkár volt Voiculescu vezetése alatt, így már átlátja a minisztérium belső ügyeit. Célkitűzései között maga is azt emelte ki, hogy orvosként pontosan ismeri azokat a problémákat, amikkel kollégái több mint egy éve szembenéznek, így miniszterként is olyan konkrét intézkedésekre fektetné a hangsúlyt, amikkel praktikusan segítheti a kórházak működését.

Hirdetés

Ugyanakkor Mihăilă bizonyos értelemben valószínűleg folytatni kívánja Voiculescu politikáját, hiszen sokat mondóan azt is hozzátette, hogy szeretné megtartani az eddigi jó intézkedéseket, és egyik fő célja az egészségügyi rendszer depolitizálása lesz. (Ugye Voiculescu többek között azt mondta, hogy a kórházigazgatókat politikai alapon nevezik ki, és egyáltalán az egész egészségügyet átszövi a politika, ezért olyan működésképtelen.)

Florin Cîțu miniszterelnök azonban aligha fogja ellenezni Mihăilă kinevezését, hiszen nem kockáztathatja meg, hogy újra felszítsa a koalíción belüli ellentéteket.

Sokat mondó az is, hogy Klaus Iohannis ma már egy nyilvános megjelenésén arról beszélt, hogy

este jó eséllyel beiktatnak egy új egészségügy-minisztert.

(Egyúttal helyeselte Voiculescu leváltását is.)

Nevet akkor még nem mondott, de nyilvánvaló, hogy a háttérben már lezsírozták az egészet.

Hirdetés