Sokánt! Használt oltásflakonokból építettek kreatív karácsonyfát a gyermekpalotában

Persze, lebuktak, megbüntették őket, de… az ész megáll és ácsorog.

Hirdetés

Hogy is kezdjük… az ujjaink is összegabalyodtak a megrökönyödéstől. Tehát: a különböző gyógyászati eljárások nyomán keletkező, az eljárások során felhasznált tárgyak orvosi hulladéknak minősülnek, ennek megfelelően szigorú szabályok vonatkoznak a tárolásukra, megsemmisítésükre. Érvényesek ezek a szabályok a koronajárvány megelőzésekor használt oltásokra, fecskendőkre, tűkre, vattára, gézre, bármire is.

A másik kiinduló pont az lehet, hogy újabban kreativitásra biztatják az embereket a legkülönbözőbb online és offline fórumok, ami a karácsonyfa elkészítését illeti. Ne vágjunk ki minden fenyőt, készítsünk „karácsonyfát” papírból, tányérokból, ruhákból, könyvekből, téglából, hulladékból… és valószínűleg a hulladékot értették nagyon félre abban a bukaresti gyermekpalotában, ahol rendkívül kreatív illetők használt oltásflakonokból emeltek csinos karácsonyfát.

Na de álljunk meg egy pillanatra: honnan volt annyi flakonjuk a palotásoknak? A válasz egyszerű: az ominózus gyermekpalotában oltásközpont is működik. És akkor most lehet megfogózni: az oltásközpont koordinátora (akinek tudnia kellett volna, hogy orvosi hulladékkal nem szabad játszani) engedélyezte a groteszk karácsonyfa összeállítását. Az érintett orvosi hulladékszállító (akinek szintén tudnia kellett volna, hogy…) pedig kötélnek állt és nem szállította el a flakonokat, ahogy a szigorú szabályok azt előírják.

És akkor most még egyszer tessék megfogózni: a kovid-ellenes karácsonyfának nevezett tárgyról készült képeket boldogan kitették az országos kovid-ellenes oltásinformációs kormányzati platform hivatalos Facebook-oldalára! (Oké, itt be lehet zárni az internetet és az illetékeseket, a kormányt, az országot, mindent!)

Na, valószínűleg a Környezetvédelmi Őrség felügyelői is levegő után, esetleg a fejükhöz kapkodtak, amikor értesültek a borzalmasan kreatív karácsonyfáról. Miután magukhoz tértek, természetesen azonnal meglátogatták az érintett gyermekpalotát, percek alatt eltávolíttatták a flakonfát, ha már ott voltak, szétnéztek egy picit és végül összesen 90 000 lejre büntették a „kreatívokat”, sőt, a hulladékszállító ezen kívül kapott egy extra előkarácsonyi „ajándékot” is: a szigorú hatóság a működésének felfüggesztését is kérte.

Hirdetés

Halkan kérdezzük: mi a fene lehetett azoknak a kreatívoknak a fejében?

Hirdetés