Schengeni csatlakozás: román lobbiroham ide vagy oda, az osztrákok tavaszra odáznák az övezet bővítését

Legalábbis erről beszélt Karl Nehammer osztrák kancellár egy nappal a bel- és igazságügyi tanács ülése előtt, diplomatikusan kerülgetve a választ a vétóval kapcsolatos kérdésre.

Hirdetés

A román diplomácia minden követ próbált megmozgatni az utolsó száz méteren, hogy az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülése után Románia a schengeni övezet tagjává váljon, de úgy tűnik,

nem sokra jutott a lobbirohammal.

A folyamat utolsó előtti fontos mozzanata Manfred Weber és Karl Nehammer osztrák kancellár közös szerda esti sajtótájékoztatója volt. Az övezet-bővítést támogató Európai Néppárt (EPP) elnöke „puhítani” érkezett Bécsbe, az osztrák kancellár azonban – a vétóra vonatkozó konkrét választ kikerülve –

ismét felmondta az osztrák kormány korábbról ismert álláspontját.

Utalt arra, hogy Ausztria továbbra is elégedetlen az uniós határőrizettel, és példaként említette, 75 ezer olyan illegális migráns érkezett az országba, akiket egyetlen uniós tagállamban sem regisztráltak – ez pedig komoly biztonsági kérdéseket vet fel. Anélkül, hogy konkrét problémákat sorolt volna fel a két ország felkészültségével kapcsolatban, Nehammer megjegyezte: Romániát és Bulgáriát támogatni kell a migráció elleni küzdelemben.

Azt is megjegyezte, az osztrák belügyminisztérium álláspontja szerint a

Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról inkább jövő tavasszal lenne esedékes tárgyalni,

és szerinte  a két ország csatlakozásáról egyszerre kell voksolni.

Hirdetés

Annyi biztos, hogy az övezet bővítésének témája szerepelni fog a bel- és igazságügyi tanács csütörtöki ülésének a napirendjén, Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint erről majd szavazni is fognak.

Mint tudjuk, a múlt héten Hollandia erőt vett magán és módosította álláspontját (legalábbis, ami Romániát illeti, ugyanis a hollandok szerint Bulgária továbbra sem játszhat a schengeni pályán), Gerhard Karner osztrák belügyminiszter viszont azt nyilatkozta, a jelenlegi hivatalos álláspont értelmében Horvátország indulhat a schengeni térségbe, Románia és Bulgária viszont nem.

Hirdetés