Öt nappal a Schengen-döntő előtt: Hollandia feladta az ellenállást, Ausztria nem

Románia tovább izgulhat, izzadhat és lobbizhat, Bulgária szintén.

Hirdetés

A pénteki nap a katari világbajnokság csoportkörének mérkőzései mellett az Európai Unió Schengen-határügyi bajnokságában is tartogatott meglepetéseket, ami kis hazánkat illeti. A kulcskérdés az, hogy sikerül-e Romániának beverekednie magát az elitnek nevezhető schengeni térségbe. Az ügy az EU bel- és igazságügyi tanácsának (IB) december 8-i meccsén ülésén dől el.

Ugye, korábban az volt az állás, hogy Hollandia és Ausztria kifütyülte Romániát, miszerint az ország nem teljesíti a schengeni élbolyba való bejutás feltételeit.

Pénteken viszont Hollandia erőt vett magán és módosította álláspontját (legalábbis, ami Romániát illeti, ugyanis a hollandok szerint Bulgária továbbra sem játszhat a schengeni pályán): a Mark Rutte vezette kormány nem fütyül vétót, mégpedig azért, mert úgy látja, Románia pozitív lépéseket tett a schengeni övezetbe való bejutás terén. Persze, december 8-ig még van néhány nap, ezalatt a parlamentben is terítékre kerül a téma és a végső döntést az ott várható tárgyalások alapján hozzák meg.

Ausztria viszont úgy tűnik, egyelőre nem kegyelmez. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter pénteken azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi hivatalos álláspont értelmében Horvátország indulhat a schengeni térségbe, Románia és Bulgária viszont nem. Az indok: Karner szerint sok minden nem működik jól Romániában, ami a külső határok védelmét, a menedékkérelmek visszautasítását és a menedékkérők elosztását illeti. Ha pedig ez így van, akkor még várni kell a csatlakozással.

Ez hát a jelenlegi állás, ami azt jelenti, hogy Románia (és Bulgária) tovább izgulhat, izzadhat és lobbizhat a december 8-i Schengen-döntőig hátralevő napokban.

Hirdetés