Saját vízerőművet épít, így csökkenti a villanyszámláját egy erdélyi község

Az így megtermelt árammal a közintézményeket látják majd el.

Hirdetés

Nem siránkoznak, és nem is a markukat tartják állami villanyszámla-támogatásért a Beszterce-Naszód megyei Párva község elöljárói, ehelyett megpróbálják saját hatáskörben fedezni a település áramszükségletét.

Ehhez saját mikro vízerőművet építenek. Igaz, nem saját forrásokból: az ehhez szükséges pénzt a Norvég Alapból kapják.

Az erőművet a Rebra folyón építik majd meg, és már ki is írták a pályázatot a kivitelezésre, amely

a tervezéssel együtt 8,4 millió lejbe kerül majd.

Ha elkészül az erőmű, az árammal a település közintézményeit – a községházát, az elemi és az általános iskolát, az idegenforgalmi információs központot, a víztisztító állomást, a szivattyúállomást, valamint a sportpályát – látják majd el, de természetesen a közvilágítás is ezzel működik majd.

Sőt, várhatóan a fűtést is elektromos berendezésekkel oldják majd meg, ha már saját áram áll rendelkezésre.

Ezzel a tervek szerint

csak a közvilágításon havi 20 000 lejt spórol meg az önkormányzat.

Az érdekelt cégek október 10-éig jelentkezhetnek a pályázatra.

A polgármester szerint mindez nem lesz újdonság, mivel 1977-ig már létezett egy kisebb vízerőmű a Párva folyón, amely a települést, valamint egy fűrészüzemet látott el árammal. Akkor azonban egy áradás elmosta a gátat, amelyet azóta sem állítottak helyre.

Az elöljáró egyúttal azt ígéri, hogy az erőmű környezetbarát lesz.

Hirdetés

Szerinte nem térítik el a folyót, miután meghajtja a turbinát, folytatja az útját, az alkalmazott technológia miatt csupán 0,6 megawattórás teljesítményt nyújt majd.

Egyébként is úgy véli, hogy ezzel sokkal kevesebbet ártanak a természetnek, mint ha a téli időszakban több ezer köbméternyi tűzifát vágnának ki.

Emellett a gát az árvizek megakadályozásában is segít majd.

A település összesen 135 ezer lejt költött pályázati tanácsadásra a mikro vízerőmű finanszírozására vonatkozó pályázat kidolgozásához, amelyet a norvég alaphoz és az EU-s források megszerzése érdekében is benyújtottak.

A Norvég Alapot – mint azt neve is jelzi – a nem EU-tagállam Norvégia hozta létre azzal a céllal, hogy az így egyes EU-tagállamoknak nyújtott fejlesztési támogatások fejében hozzáférhessen a közös uniós piac jelentette kedvezményekhez.

 

 

Hirdetés