Románia pert veszített a Minority SafePack ügyében. Kár, hogy maga az ügy egy éve halott

De halvány remény még mindig van, hogy a Minority SafePack feltámad hamvaiból.

Hirdetés

A páciens meghalt, de a műtét sikerült – kicsit a viccbeli helyzet állt elő most, amikor Románia pert veszített az Európai Bizottság ellen a nemzeti kisebbségek európai szintű védelmét javítani hivatott, de elutasított Minority SafePack (MSPI) polgári kezdeményezés ügyében. (Aki bírja az uniós jogi fanyelvet, itt elolvashatja a bíróság közleményét).

Mert hát legfeljebb erkölcsi győzelem, hogy az Európai Unió Bírósága másodfokon is elutasította Románia támadását a 2011-ben kezdeményezett MSPI nyilvántartása vétele ellen, ugyanis – mint tudjuk, az EB szinte pontosan egy évvel ezelőtt vetette el az Európa-szerte összegyűjtött mintegy 1,1 millió aláírással megtámogatott kezdeményezést. Vagyis a mostani győzelem egy mellékági „siker” egy olyan ügy mellékágán, ami már nem is ügy, mert elvetették.

Az MSPI-t az EB 2017 márciusában vette részleges nyilvántartásba. Három hónap múlva Románia keresetet nyújtott be az európai bíróságon és kérte a Bizottság határozatának megsemmisítését. A bíróság 2019 szeptemberében elutasította a keresetet, de Románia fellebbezett, ezt a fellebbezést utasította most el az Európai Unió Bírósága. Csak közben ugye az EB elvetette az MSPI-t, így most egy okafogyott ügyhöz kapcsolódóan született egy „győzelem”.

Kérdés, hogy az MSPI kezdeményező bizottsága által az EB döntése ellen időközben elindított semmisségi eljárás során mennyire esik majd latba az, hogy a bíróság következetesen az MSPI kezdeményezőinek adott igazat a Románia által indított perben.

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, az aláírásgyűjtést koordináló FUEN elnöke mindenesetre úgy véli, hogy a bíróság mostani döntése „fontos és bátorító a továbbiakra nézve is”, és reméli, hogy ez a következetesség érvényesülni fog akkor is, amikor a bíróság a semmisségi eljárásban dönteni fog majd. A semmisségi eljárás tétje nagy, hiszen ha a bíróság a FUEN-nek ad igazat, ezzel az Európai Bizottság arra kényszerül, hogy megváltoztassa korábbi döntését, miszerint nem javasol jogalkotást az MSPI javaslatai alapján.

Hirdetés