Ennyi volt a Minority SafePack-sztori – az Európai Bizottság jól belerúgott a nemzeti kisebbségekbe

A brüsszeli bürokraták leseperték az asztalról a kezdeményezést és a több mint 1,1 millió támogató aláírást.

Hirdetés

Az Európai Bizottság nem fog jogalkotási folyamatot indítani az európai nemzeti kisebbségek védelmében a Minority SafePack alapján – jelentette be pénteken sajtóközleményben az EB.

A nemzeti és a nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítását célzó kezdeményezést azért utasította el az EB, mivel úgy gondolja, hogy az Unió szintjént már meglevő szabályozások elégségesek a nemzeti kisebbségek védelmére.

„Bár a Bizottság válasza nem irányoz elő új jogi aktusokat, a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása komoly fegyvártárat fog biztosítani a kezdeményezés céljainak támogatásához.”

– olvasható az EB közleményében.

A Minority SafePack elutasítása kapcsán Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős EB-alelnök úgy gondolta, hogy az alábbi nyilatkozattal csökkenti a kezdeményezés támogatóinak csalódottságát:

„A kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az Unió egyik alapvető értéke, a Bizottság pedig elkötelezett az ezzel kapcsolatos törekvések előbbre vitele iránt.”

Az EB közleménye ezek után még azt is hozzáteszi, hogy:

„A befogadás és Európa gazdag kulturális sokszínűségének tiszteletben tartása az Európai Bizottság egyik prioritása és célkitűzése.”

Az Európai Bizottság annak ellenére utasítja el a kezdeményezést, hogy december közepén az Európai Parlament nagy többséggel támogatta, hogy cselekvésre szólítsák fel az EB-t: tegyen jogszabályjavaslatokat a nemzeti kisebbségek és nyelvek védelmében.

Hirdetés

A Minority SafePack egy európai polgári kezdeményezés, amelyet 2013-ban indítottak EU-s nemzeti kisebbéségi szervezetek. Az Európai Bizottság még abban az évben elutasította a kezdeményezést arra hivatkozva, hogy a kisebbségügyi szabályozás tagállami hatáskörbe tartozik. A FUEN az Európai Bírósághoz fordult, amely 2017-ben igazat adott neki. Az EB-nek ezután már muszáj volt iktatnia a kezdeményezést.

A Minority SafePack támogatására sikerült összegyűjteni legalább hét EU-tagállamban a minimálisan szükséges számú aláírást.

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője csalódottságát fejezte ki pénteken az elutasítás miatt. Vincze – aki a Minority SafePack-et támogató Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke is, azt írja: döntésével a Bizottság hátat fordított az őshonos kisebbségeknek, az aláíró polgároknak, a nagy többséggel támogató határozatot elfogadó Európai Parlamentnek, több támogató nemzeti kormánynak és régiónak.

„Az EB azoknak a kérését utasította el, akik számára az európai nyelvi és kulturális hagyaték megőrzése nem egy jól hangzó szlogen, hanem a mindennapok kihívása. Az EB vállon veregető álláspontja nem elégséges, az aláíró 1.123.422 polgár konkrét intézkedéseket, cselekvést várt. Válaszával a Bizottság cserbenhagyta az Unió nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó 50 milliónyi polgárát. Közülük több millió embert, akik saját országukban folyamatosan jogsérelem ért, most pedig az Európai Bizottság, amely a demokrácia, a jogállamiság, az értékelvűség és az igazság őreként hirdeti magát, szintén hátat fordít nekik”

nyilatkozta Vincze Lóránt az RMDSZ közleménye szerint.

Hirdetés