Román exkülügyminiszter: Románia márpedig ne focizgasson a „nem létező” Koszovóval

Alig egy napot kellett várni arra, hogy a román nacionalizmus hányógörcsöt kapjon, amiért egy Románia által el nem ismert országgal is játszania kellene a fociválogatottnak.

Hirdetés

Koszovó ugyan már 14 éve kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de jó néhány – a kisebbségi önrendelkezés precedensétől tartó – ország a mai napig sem ismerte el ezt a függetlenséget. Így például Románia sem, nem meglepő tehát, hogy máris akadt olyan bukaresti politikus, aki szerint román–koszovói meccseket sem volna szabad játszani.

A pályafutását még a Román Kommunista Pártban kezdő, azóta hat másikat megjáró Teodor Meleşcanu egykori külügyminiszer szerint például a nemzeti csapat egyszerűen ne álljon ki Koszovó ellen az Európa-bajnokság selejtezőjében, inkább veszítse el 3–0-ra a meccseket, csak ne menjen szembe az állam hivatalos álláspontjával.

A fociszövetség diplomatikus válaszában annyit mondott, hogy egyeztet a kormánnyal a kérdésről, ám igazából nincs mozgástere. Az UEFA látványosan tiltja a politika beavatkozását a szövetségek életébe, egy ilyen okokból eleve feladott meccs után szinte azonnal kizárnák Romániát az európai szövetség tagjai közül.

Mert ugyan nem Románia az egyetlen ország, amely nem ismeri el Koszovó függetlenségét, ám eddig egyik sorstársa sem kockáztatta meg a kizárást azzal, hogy nem áll ki egy hivatalos focimeccsre: a közelmúltban Spanyolország, Görögország és Ciprus is játszott Koszovó ellen, annak ellenére, hogy ők sem ismerik el a függetlenségét 2008-ban kikiáltó országot. Román klubcsapatok pedig rendszeresen játszottak koszovói ellenfelekkel a nemzetközi kupákban, alig egy hónapja például a CFR focicsapata játszott 1-1-es döntetlent a FC Ballkani ellen.

Hirdetés