Balkáni csoportot fogtak ki a magyarok az Eb-selejtezőkben

Romániának pedig egy olyan országgal is játszani kell, amelynek a létezését sem ismeri el.

Hirdetés

Alig több mint egy hónap múlva kezdődik Katarban minden idők egyik legfurcsább foci-világbajnoksága, ám Európában már a 2024-es kontinens-bajnokság is terítéken van. A frankfurti Festhalléban ugyanis kisorsolták a Németország által rendezett torna selejtezőit, és sikerült is összehozni néhány érdekes, sőt pikáns összecsapást.

A tavalyi győztes olaszok és ezüstérmes angolok például egy csoportba kerültek, bónusznak pedig ott lesznek az olaszokat a világbajnokságtól elütő macedónok is. A magyar válogatottnak jól kamatozott a sikeres Nemzetek Ligája-szereplés, az első kiemelési kalapba kerüléssel a topcsapatokat mind elkerülte Marco Rossi csapata. Helyette jön egy erős balkáni körút Szerbiában, Montenegróban és Bulgáriában, valamint a nem túl acélos Litvánia is összecsap a magyarokkal.

A román szövetség technikai igazgatója, Mihai Stoichiță nagyon szeretett volna a magyarok ellen játszani, de helyette Svájcot kapta meg. Topcsapat a románoknak sem jutott, viszont Andorrát leszámítva kellemetlen, közepesen erős ellenfelei lesznek: Izrael, Fehéroroszország és Koszovó. Utóbbi abból a szempontból lesz politikailag is nagyon kényes meccs, hogy a román állam a mai napig nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

Mind a tíz csoportból az első két helyezett jut ki a 24 csapatos tornára, egy hely a rendező németeké, a maradék hármat pedig a Nemzetek Ligája-helyezések alapján szervezett, 12 csapatos pótselejtezőn lehet kiharcolni. A selejtezőket jövőre, márciustól novemberig rendezik, a pótselejtezőt 2024 márciusában, az Európa-bajnokság pedig 2024. június 14. és július 14. között lesz.

Hirdetés

A 2024-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportjai:

A-csoport: Spanyolország, Skócia, Norvégia, Grúzia, Ciprus
B-csoport: Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár
C-csoport: Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta
D-csoport: Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország
E-csoport: Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer-szigetek, Moldova
F-csoport: Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország
G-csoport: Magyarország, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia
H-csoport: Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino,
I-csoport: Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra
J-csoport: Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Liechtenstein

Hirdetés