RMDSZ: történelmi eredmény, Șoșoacă ezentúl Brüsszelben cirkuszol, az USR elnöke lemondott – hétfői hírmix

Az RMDSZ az utóbbi 20 év legjobb eredményét érte el. A tegnap még esélytelennek tartott Diana Șoșoacă bejutott az Európai Parlamentbe. Az USR elnöke pedig levonta a választási tanulságokat és távozik.

Hirdetés

Nem lesz több Șoșoacă-cirkusz a parlamentben – legalábbis a bukarestiben…

A június 9-i választások urnazárása után, az exit-poll felmérések eredményeiből már világosan látszott, hogy a PSD-PNL végzett az első helyen az európai parlamenti választásokon (is), az AUR a második lett. Az RMDSZ harmadikként pontosan az 5 százalékos bejutási küszöbön állt, ez az eredmény hétfőre 6,5 százalékra nőtt.

Hétfőn aztán az is kiderült, hogy az egykori USR-s, most függetlenként induló Nicu Ștefănuță szintén bejutott az EP-be.

De rajta kívül került még két befutó: a vasárnap este még esélytelennek látszó Diana Șoșoacă (SOS Románia Párt) kollégájával, az obskúrus televíziós karrierről a politikaira átnyergelő Luis Lazarusszal együtt szintén mennek az EP-be. Pártjuk a romániai szavazatokkal csak 3 százalékot szerzett, ámde a külföldön élő románok szavazatainak összeszámolása után kiderült, hogy túllépték az 5 százalékot és két képviselőt küldhetnek Brüsszelbe: a listavezető Șoșoacát és Lazarust.

Így tehát a PSD-PNL 19 képviselőt, az AUR 6-ot, az ADU 3-at, az RMDSZ és az SOS pedig két-két képviselőt küldhet az európai parlamentbe és csatlakozik hozzájuk függetlenként Ștefănuță.

Șoșoacă kétségkívül a leginkább festői figura a kompániában, az elmúlt években számtalanszor rendezett ordenáré cirkuszt szenátorként a parlamenti ülésteremben, vagy máshol, ahol megjelent. Romániának volt már hasonlóan egzotikus EP-képviselője Gigi Becali személyében, aki szintén nem arról volt híres, hogy képes kordában tartani a hangját, de ő a brüsszeli széksorok között meghunyászkodott és „jól viselkedett”. Most majd kiderül, hogy mihez kezdenek Șoșoacă delíriumos, üvöltözős kiabálásaival a brüsszeli és strasbourgi ülésvezetők…

Az RMDSZ 566 ezer szavazatot kapott az EP-választáson – Kelemen Hunor az utóbbi 20 év legjobb eredményéről beszélt

Két eddigi EP-képviselőjét – Winkler Gyulát és Vincze Lórántot – küldheti vissza az RMDSZ Brüsszelbe és Strasbourgba, miután a szavazatok 99 százalékos feldolgozása után kiderült, hogy valójában az urnazárás utáni exit-pollos 5 százalékos eredménynél többet, 6,5 százalékot szerzett. Erről Kelemen Hunor beszélt hétfő délután Kolozsváron.

Ez számszerűen 566 ezer szavazatot jelent az EP-választáson – mondta Kelemen –, de akár 570 ezer is lehet a teljes feldolgozottságnál. Az RMDSZ ezzel az utóbbi húsz év legnagyobb sikerét érte el – tette hozzá.

Ezután a pártelnök az önkormányzati eredményekről beszélt:

– 199 polgármester nyert az RMDSZ színeiben, négy másik független jelölt pedig a szövetség támogatásával jut mandátumhoz;

– sikerült megőrizni négy megyei tanácselnöki tisztséget Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyében;
– Székelyudvarhelyen az RMDSZ jelöltje, Szakács-Paál István nagy fölénnyel nyerte a polgármester-választást, a szövetségnek háromgyedes többsége lesz a városi tanácsban;

– Maros megyében, Marosvásárhelyen, Szászrégenben is sikerült győzni;

– Bihar megyében az RMDSZ visszaszerezte Margitta polgármesteri tisztségét;

– Brassóban az RMDSZ visszajutott a megyei tanácsba, Besztercén pedig a megyei és a városi tanácsba is bejutottak a jelöltjei.

– Máramaros megyében is sikerült visszajutni a megyei tanácsba, Koltón és Hosszúmezőn megtartani a polgármesteri széket, Nagybányán eggyel több városi tanácsosa lehet, Máramarosszigeten pedig a korábbi helyett két tanácsos lesz a városvezetésben;

Hirdetés

– Vajdahunyadon is visszajutott az RMDSZ a városi tanácsba, Déván eggyel több tanácsos nyert mandátumot, Szeben megyében pedig három településen is (Medgyesen, Vízaknán és Balázstelkén) sikerült ismét bejutni a helyi tanácsba;

– a Kolozs megyei Aranyosgyéresen is bejutott az RMDSZ a városi tanácsba, Kisbácsban sikerült megőrizni a polgármesteri tisztséget

– Bákó megyében, Gyimesbükkön idén az RMDSZ többséget szerzett az önkormányzati testületben, Gajcsánán pedig megnyerte a választást.

Lemondott az USR elnöke, mert a párt gyengén szerepelt a választásokon

Cătălin Drulă, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) elnöke hétfőn bejelentette, hogy vállalja a felelősséget a párt választási eredményeiért, amelyek nem az elvárásoknak megfelelően alakultak és lemond a pártelnöki tisztségről.

Az USR nem önállóan, hanem az Egységes Jobboldali Szövetség (ADU) keretében a Népi Mozgalom Pártjával (PMP) és a Ludovic Orban-féle Jobboldal Erejével (FD) együtt vett részt az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon, de a várakozásaikhoz képest gyengén szerepeltek. Ezért Drulă bejelentette, hogy lemond és a legrövidebb időn belül kiírja a pártelnökválasztást az USR-ben. Cătălin Drulát napra pontosan két éve, 2022. június 10-én választották az USR elnökévé.

A távozó elnök szerint Dominic Fritz, Temesvár újabb mandátumot nyert polgármestere lenne a legalkalmasabb az USR vezetésére.

Fritz hétfőn jelezte is: kész vállalni a pártelnöki megbízatást, ha a tisztújító kongresszuson erre felhatalmazást kap. Vetélytársa is akadhat, ugyanis Elena Lasconi, aki újabb polgármesteri mandátumot nyert Câmpulungon, nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy ő is versenybe szálljon az USR elnöki tisztségéért.

 

 

 

 

Hirdetés