Rengetegen próbáltak tavaly illegálisan átjutni a határokon, több száz embercsempészt fogtak el

De megéri nekik a rizikót vállalni, mert óriási pénzeket kereshetnek. Bőven akadt dolga a határrendészeknek, most megvonták a mérleget is.

Hirdetés

Nem unatkoztak tavaly sem a határrendészek: a közel-keleti és afrikai migránsok szép számban próbáltak törvénytelenül átlépni az ország határain.

A most megvont mérleg szerint 2021 első 11 hónapjában 14 600-an próbáltak illegálisan átjutni az országhatárokon, közülük 8640-en akkor buktak le, amikor Romániába próbáltak bejutni, 5960-an pedig akkor, amikor kifelé igyekeztek az országból.

Nagy többségük szervezett keretek között, csoportosan próbálkozott a határsértéssel,

útjukat embercsempészek szervezték.

A határrendészet szerint az embercsempész-hálózatok rendkívül jól szervezettek, azonban azok, akik a migránsokat kísérik a zöldhatáron, viszonylag gyakran lebuknak.

A tavalyi év első 11 hónapjában összesen 687, az embercsempészetben érintett személyt vettek őrizetbe, ők vagy azok, akik a zöldhatáron vezették át a külföldieket, vagy már Románián belül szállították őket.

Amúgy a zöldhatár népszerűbb az illegális határátlépők körében: több mint 60 százalékuk (8796) ezen keresztül próbált be- vagy kijutni, míg 4723 valamilyen járműben elrejtőzve, vagy hamis iratokkal a határátkelők valamelyikén keresztül kísérelt meg átjutni a határon.

Az utóbbi időben elszaporodtak az olyan esetek, amikor Szerbia irányából a Dunán keresztül, csónakokon próbáltak bejutni Romániába.

Az eddigi adatok szerint 512 ilyen illegális határátlépőt vettek őrizetbe.

Pedig ez nem olcsó mulatság:

egy ilyen vízi út 1500-2000 euróba kerül,

egy csónakban átlagosan tíz migráns érkezik, de előfordul, hogy több.

Hirdetés

Vagyis az embercsempészek egyetlen szállítmánnyal akár 20 000 eurót is kereshetnek, nem csoda hát, hogy vállalják a rizikót.

A legtöbb határsértőt – 7390-et – a szerb határon fogták el, ők befelé igyekeztek Romániába, de

a magyar határon is bőven akadt dolguk a határrendészeknek: ott 5900 személyt kaptak el.

Utóbbiak rendszerint olyan, Romániában menekültstátusért folyamodó külföldiek, akik Magyarországon keresztül szeretnének Nyugat-Európába szökni.

A legtöbb határsértő Afganisztánból, Szíriából, Bangladesből, Irakból, Törökországból, Pakisztánból, Indiából, Marokkóból és Tunéziából érkezett.

És ez csak azokra vonatkozik, akik lebuknak – azt talán még megsaccolni sem nagyon lehet, hány migráns tud a határőrök éberségét kijátszva átjutni a határokon.

A nyomás pedig várhatóan fokozódni fog, mivel a konfliktusövezetekben – például Afganisztánban – nem nagyon javul a helyzet.

Ráadásul a horvát és a magyar határok megerősítése nyomán a fő migrációs útvonal áttevődött Romániába, ahogy arra már tavaly fény derült.

Hirdetés