Most már Románián keresztül próbál Nyugat-Európába jutni az afgán menekültek jó része

Keddre virradóra is elfogtak néhányat a magyar-román határon.

Hirdetés

Az afganisztáni helyzet elfajulása nyomán Romániába tevődött át az Európába menekülni akaró afgánok fő útvonala – derül ki az uniós és a román határőrizeti szervek közléseiből.

Az amerikai csapatkivonások megkezdése után az iszlamista tálib lázadók módszeresen vették át az uralmat a csak papíron működő afgán kormányszervektől az országban.

Mivel pedig a közép-ázsiai országban jó néhányan vannak, akik nem feltétlenül szeretnének a saríja uralma alatt élni, már jó ideje elindult a menekülthullám Nyugat-Európa irányába.

Az elmúlt hónapokig Románia nem tartozott a közép-ázsiai migránsok fő vonulási útvonalához, Törökországból Görögországon, Bulgárián és Szerbián keresztül próbáltak meg bejutni a schengeni térségbe.

Csakhogy a magyar és a horvát határok őrizetét alaposan megerősítették. Így aztán most Szerbiából nem Nyugat, hanem észak, vagyis Románia felé veszik az irányt.

Azt az eljárást alkalmazzák, hogy ha elkapják őket a határon, menedékkérelmet nyújtanak be Romániában.

Ennek elbírálásáig menekültközpontokban szállásolják el őket – ahonnan aztán az első adandó alkalommal meglépnek, és Magyarországon keresztül Nyugat-Európába tartó kamionokra vadásznak, hogy fellopózzanak rájuk.

Az Európai Bizottság adatai szerint, amelyeket az El Confidencial című spanyol lap idéz,

2021 első negyedévében 150 százalékkal megnőtt a menedékkérelmek száma a 2020-as év azonos időszakához képest.

A román határrendészet adatai szerint 2021 első félévében 8758 menedékkérelmet nyújtottak be az országban, ami 200 százalékos növekedés a tavalyi év első feléhez képest.

Hirdetés

Ennek csak részben oka, hogy enyhítettek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon: jórészt annak tudható be inkább, hogy

a Nyugat-Balkánról Romániába tevődött át a migránsok útvonala.

A hatóságok épp július 29-én csaptak le egy nemzetközi embercsempész-bandára, amely fejenként 5000 euróért próbálta Románián keresztül Nyugatra csempészni a menedékkérőket.

Az Európai Unió határrendészeti szerve, a Frontex is azt mondja: jócskán megnőtt a bevándorolni szándékozók között az afganisztániak száma. 2021 első felében 3200 alkalommal próbáltak afgánok illegálisan bejutni az EU területére, ami 41 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Ezzel egy időben az utóbbi három hónapban folyamatosan nőtt az afgán állampolgárok által benyújtott menedékkérelmek száma.

A Frontex illetékesei szerint ráadásul az afganisztáni történések nyomán egyértelműen

arra kell számítani, hogy megnő a migrációs nyomás az EU külső határain.

És hogy nem a levegőbe beszélnek, a legfrissebb fejlemények is bizonyítják: a román határrendészet kedd délelőtti közlése szerint az elmúlt 24 órában a varsándi, a Nagylak II és a borsi határátkelőnél összesen 18 ázsiaira bukkantak, aki kamionokon elbújva próbált Magyarországra jutni – néhány nepáli is volt köztük, de a többségük Afganisztánból érkezett.

És mindez még csak két nappal azután történt, hogy a tálibok immár teljesen átvették az uralmat Afganisztánban.

Hirdetés