Rendületlenül tolják a pénzt az amerikaiak az aranyosgyéresi támaszpont fejlesztésébe

A nyáron sokat haladtak a Kolozs megyei beruházásokkal. Közben Konstanca mellett valóságos város épül a NATO tízezer katonája számára.

Hirdetés

Bebiztosította magát az Amerikai Egyesült Államok Légiereje Erdélyben: a nyár folyamán azon volt, hogy minél gyorsabban haladjon a 150 millió dolláros beruházása Aranyosgyéresen. A Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszpont után ez a második legnagyobb katonai bázis, mely az amerikaiak rendelkezésére áll,

fejlesztését geostratégiai célokkal indokolják.

Május és augusztus között jól haladtak a bővítéssel, hogy a támaszpont minél hamarabb teljesítse a hozzá fűzött elvárásokat a rakományszállítás terén, még több vadászgépet tudjon fogadni, még több lőszert tárolhasson, és a régió biztonságát veszélyeztető műveletek esetén gyorsan és hatékonyan reagálhasson. Az Air Force nem rejti véka alá, hogy célja hosszan tartó, stabil jelenlétet biztosítani az amerikai légierő számára Romániában.

Ebben a törekvésében Aranyosgyéres kulcsfontosságúvá vált,

de a még biztonságosabb mobilitás, illetve a katonai eszközök raktározása érdekében korszerű fejlesztésekre van szükség.

A kifutópálya modernizálására 30 millió dollárt költenek ahhoz, hogy a támaszpont nehéz teherszállító repülőgépeket is fogadni tudjon, ezzel párhuzamosan bővítik a harci gépek állomásozó helyét, és hozzáférési utat építenek a lőszerraktárhoz. 32 millió dollárt fektetnek be az üzemanyag tárolására szolgáló raktár építésébe, év végéig pedig további 8,6 millió dollárral járulnak hozzá a támaszpont fejlesztéséhez.

A már említett Mihail Kogălniceanu támaszponton sem ülnek a babérjaikon:

a Konstancától 25 kilométerre található bázist 2200 hektáron bővítenék, hogy otthont teremtsenek mintegy tízezer NATO-katona és civil személyzet számára. Húsz éven belül gyakorlatilag egy katonai várost építenek a községben, aminek egyébként a helyiek kifejezetten örülnek, nem véletlenül.

Hirdetés

Első körben 400 millió eurót költenek erre a célra, ebből biztosítják a telekkisajátítások költségeit is. Az érintettek 80 százaléka már megkapta a pénzét (négyzetméterenként 4 eurót). A beruházás rengeteg befektetőt vonzott a környékre, nőtt a telkek és a házak értéke, az ingatlanbérlés pedig máris drágább, mint a megyeszékhelyen. A településen hamarosan arról dönthetnek a helyiek egy népszavazás keretében, hogy lépjen-e városi rangra a község. Konstanca szintén fejlődést remél az amerikai jelenléttől.

Többször írtunk már arról, hogy a NATO elvárásait tiszteletben tartva, Románia egyre nagyobb összegeket költ haderőfejlesztésre. Románia NATO-csatlakozásának 15. évfordulója az akkori amerikai elnök és Klaus Iohannis államfő közös nyilatkozatban vállalta, hogy közös erőfeszítéseket tesznek a NATO keleti szárnya védelmi és elrettentő erejének megerősítése érdekében, nyilvánvaló módon az Oroszországgal szembeni védekezés jegyében.

Hirdetés