Fotó: ANDREW LAYTON/U.S. AIR FORCE

Egy rakás pénzt költ Amerika az aranyosgyéresi katonai reptér fejlesztésére

A Kolozs megyei település az amerikai légierő legfontosabb kelet-európai központjává válik.

Hirdetés

Az utóbbi években, a NATO elvárásait tiszteletben tartva, Románia egyre nagyobb összegeket költ haderőfejlesztésre, emellett Amerika is masszívan támogatja a bázis fejlesztését és a korszerű katonai eszközök beszerzését. A legújabb hírek szerint a Pentagon 130 millió dollárt költ az aranyosgyéresi légi kikötőre, amelynek a bővítését a román hatóságok is  előkészítették már, amikor rekordsebességgel kisajátítottak 400 hektár területet a már meglévő 200 hektár mellé.

A pénz nagyságrendje alapján ez lesz Amerika legfontosabb katonai beruházása Európában 2021-ben, aminek köszönhetően az aranyosgyéresi támaszpont az amerikai légierő kelet-európai műveleteinek legfőbb központjává válik. Növelni fogják a harci repülőgépek számát (jelenleg két flotta MiG 21 Lancer vadászgép és két flotta IAR 330 Puma helikopter állomásozik itt, de nemrég ide vezényeltek néhány MQ–9 Reaper típusú drónt is), új leszállópályákat építenek a rakományszállítók számára,  bővítik a vadászrepülők parkolóját, létrehoznak egy üzemanyagraktárat és egy új hangárt is.

A román hatóságok korábban már bejelentették, hogy 200 millió eurót költenek aranyosgyéresi fejlesztésekre annak érdekében, hogy a támaszpont alkalmas legyen az F–16-os repülők komolyabb műveleteinek lebonyolítására.

Donlad Trump amerikai elnök és Klaus Iohannis román államfő egy évvel ezelőtt, Románia NATO-csatlakozásának 15. évfordulója kapcsán fogadott el egy közös nyilatkozatot, amely szerint közös erőfeszítéseket tesznek „a NATO keleti szárnya védelmi és elrettentő erejének megerősítése érdekében”, beleértve a Fekete-tenger térségét is, amely stratégiai jelentőséggel bír az Oroszországgal szembeni védekezés tekintetében.

Hirdetés