Rendet tesznek az érdemrendek között: végre a börtönviseltektől is megvonják a kitüntetéseket

Véletlenül bálba hívták a börtönviselt exkormányfőt, amiből akkora botrány lett, hogy megfosztanák a Románia Csillaga érdemrendtől. A magyar kitüntetettek esetében könnyebben ment a visszavonás.

Hirdetés

Szegény Adrian Năstase már biztosan kezdte beleélni magát, hogy börtönkalandjai után újra visszakerülhet az ország politikai elitjének körébe, hiszen lám, még a Cotroceni-palotába is meghívták a nemzeti ünnep alkalmából szervezett fogadásra, utólag azonban csalódnia kellett. A kétszeresen elítélt volt kormányfő jelenléte ugyanis annyira felkavarta az állóvizet, hogy sokan kikezdték miatta az államelnöki hivatalt, mely az eseményt szervezte. Joggal, hiszen a bálozó vendégsereg java része az állami kitüntetésekben részesült személyekből állt – így került Adrian Năstase a vendéglistára –, de ismeretlen okból kifolyólag

néhány fontos méltóságot elfelejtettek meghívni.

A szervezési malőr nem kerülte el a sajtó figyelmét, mely nekiszegezte Klaus Iohannis államfőnek a kérdést: mégis, mikor akarja megvonni a börtönviselt Adrian Năstase kitüntetését (tudniillik a törvény értelmében méltatlanná vált az elismerésre azzal, hogy börtönben ült). Az államelnök látható módon felkészült a kérdésre, és azt válaszolta, hogy máris elindította az eljárást, mellyel visszavonja mindazoknak a személyeknek az állami kitüntetését, akiket büntetőperben jogerősen elítéltek. Többek között Adrian Năstasétől is elveszi Románia Csillaga (Nagykereszt fokozat) érdemrendjét, melyet egyébként 2002-ben kapott Ion Iliescu akkori államfőtől „Románia fejlődéséért folytatott tevékenységéért, a kormányzásban felmutatott kompetenciáiért és önzetlenségéért”.

Utólag úgy tűnhet, hogy a haza szolgálata akkoriban a korrupciós ügyekbe való keveredést jelenthette:

Năstasét később két ízben is elítélték, először illegális kampányfinanszírozás, másodjára egy lakásfelújítással kapcsolatos zsarolás és korrupció miatt.

Az öt évre a közélettől is eltiltott, 2012-ben bebörtönzött, majd 2014-ben feltételesen szabadon bocsátott egykori PSD-elnök egy blogbejegyzésben tisztázta, hogy korábban is kapott meghívókat az államelnöki hivatalba, csak most először fogadta el a meghívást.

A Románia Csillaga érdemrendet – mely Románia legmagasabb állami kitüntetése – I. Károly román király alapította 1877-ben. A kommunizmusban betiltott elismerést 1999-ben vezették be újra, csakhogy elég rövid időn belül az aktuális társadalmi és politikai konjunktúra szolgálatába állították.

Nem volt mindig így.

Hirdetés

Magyar szempontból emlékezetes, hogy 2009-ben, az 1989-es forradalom húszéves évfordulóján – Traian Băsescu akkori államfő felterjesztésére – Tőkés László is ebben az elismerésben részesült. Azt követően vonták meg tőle, hogy 2013-as tusnádfürdői beszédében javasolta, Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, szavait azonban félreérthető módon tolmácsolták. Botrány és évekig húzódó pereskedés lett az eredménye, ez utóbbi mind a mai napig nem zárult le. A következő tárgyalás időpontját szimbolikus dátumra, 2020. június 4-ére hirdették meg.

2017-ben a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől is megvonta volna a kitüntetést a centenáriummal kapcsolatos kijelentései miatt.

Hirdetés