Hivatalos: javasolják Kelemen Hunor állami kitüntetésének megvonását

Mivel azt mondta, hogy a magyaroknak nincs amit ünnepelniük december 1-jén.
Hirdetés

A Románia Csillaga Érdemrend becsületbírósága javasolta a kitüntetés megvonását Kelemen Hunortól, az RMDSZ elnökétől, mivel tiszteletlenül nyilatkozott december 1-jéről, a román nemzeti ünnepről.

Az érdemrend megvonását a Románia Korszerűsítéséért Országos Koalíció (CNMR) nevű civil szervezet kérte a becsületbíróságtól, miután Kelemen Hunor a kolozsvári Szabadság napilapnak augusztusban adott interjújában azt mondta: „a románságnak el kell fogadnia, hogy mi, az erdélyi magyarság nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.”

A becsületbíróság tagjai: Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Costin Georgescu, Şerban Brădişteanu, Mircea Geoană, Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu.

„Kelemen Hunor nem jogosult a Románia Csillaga érdemrendre, mert megsértette a román népet azáltal, hogy határozottan megtagadta, hogy román állampolgárként felvállalja saját népe történelmét. A CNMR, a magyar vezetők nyílt fenyegetőzése ellenére mindent el fog követni azért, hogy az érdemrendet visszavonják. (…) A magyar vezetők támadása szolidaritásra késztet bennünket és talán felkelt egy minimális román érzelmet a román politikai vezetőkben is”

– mondta korábban a szervezet elnöke, Alexandru Cumpănaşu.

Kelemen még Emil Constantinescu korábbi államfőtől kapta az érdemrendet a román-magyar kapcsolatok erősítéséért. Az RMDSZ elnöke augusztusban azt nyilatkozta: tud majd aludni, ha elveszik tőla kitüntetést, bár ezt hihetetlenül rossz üzenetnek tartaná.

Hirdetés

A becsületbíróság nem rendeli el a kitüntetés megvonását, csak javaslatot tesz az államfőnek, így vélhetően Klaus Iohannis dönt, hogy elnöki rendelettel visszavonja-e vagy sem az érdemrendet Kelemen Hunortól.

Tőkés Lászlótól szemrebbenés nélkül megvonta 2016 márciusában ugyanezt a kitüntetést. A lépést Victor Ponta kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Tőkés László 2009-ben, a romániai forradalom huszadik évfordulóján kapta meg Traian Băsescu román államfőtől a legrangosabb romániai kitüntetést, az indoklás szerint annak a kivételes bátorságának és emberi méltóságának az elismeréseként, amely „a személyes példa erejével a román nép kommunista diktatúra elleni történelmi forradalmának kirobbanásához vezetett”.

Hirdetés