Rareş Bogdan, a bukaresti főpolgármester? Majd miniszterelnök? És még mi?

A romániai politikában csak idő kérdése, mikor valósulnak meg az „elképzelhetetlen” forgatókönyvek.

Hirdetés

Rareş Bogdan, ismerjük, ugye. Éveken át csinálta a Realitatea televízióban a felfújt, olcsó demagógiában lubickoló műsorait. Az általában ízlésficamos olasz stricinek öltözött műsorvezető fuldoklásig, agyvérzésig fokozott magyarellenes kirohanásaira, megmondom őszintén, néha végigfutott a hideg a hátamon, mert ő nem azon a karikatúraszerű, viccesen abszurd ultranackó vonalon mozgott, mint mondjuk Funar vagy Vadim Tudor, a Bogdan tirádáin nem lehetett hangosan röhögni –

ő a cseppet sem vicces, vegytiszta, agresszív gyűlöletet visította ki magából,

ahányszor csak alkalma volt rá.

Rareş Bogdan jelenleg a PNL európai parlamenti képviselője. A párt, amelyhez nem olyan sokkal a tavaly tavaszi EP-választások előtt csatlakozott nyíltan is, minden bizonnyal sokat köszönhet neki az elért eredményből.

Január közepe táján Bogdan határozottan kijelentette: a pletykákkal ellentétben nem lesz a PNL bukaresti főpolgármester-jelöltje és meg is kérte Ludovic Orbant, hogy a nevét vegyék ki az erre vonatkozó közvélemény-kutatásokból.

Azóta alig három hét telt el, nemrég pedig megint arról szól a pletyka, hogy Rareş Bogdan lehet a PNL főpolgármester-jelöltje, sőt, ő maga beszélt erről pár nap alatt már másodszor. Azt mondta: Gabriela Fireától minden áron meg kell szabadulni, ezért ha a párt kéri, és ha valóban ő a legnépszerűbb a felmérésekben, akkor elvállalja a jelöltséget. Vagy ahogy konkrétan fogalmazott, cseppet sem beképzelten és szerényen: „Én mindig a szolgálatos tűzoltó leszek ott, ahol kérni fogják. Nem szegülhetek szembe a párt döntésével”.

Egy viszonylag okos politikus soha nem mondja azt, hogy soha. Egy Bogdan-formátumú viszont igen, három hét múlva viszont azt mondja, amit kell. Mindig azt, amit kell.

És az a helyzet, hogy Rareş Bogdannak reális esélyei lehetnek a győzelemre,

az országos ismertsége megvan hozzá, a demagóg és populista képességei és hajlandósága szintén.

Hirdetés

A romániai politika általános humánerőforrás-válsága, az ismert és tekintélyes arcok szinte teljes hiánya pedig Rareş Bogdannak és a hozzá hasonló politikai ripacsoknak kedvez. Nézzük csak meg, kik szerepelnek a képernyőn: ismeretlen és megjegyezhetetlen egyének, és eljutottunk oda, hogy Ludovic Orban a PNL legismertebb arca. Meg persze Rareş Bogdan, akiről a pártvezetés is valószínűleg azt gondolja, hogy kár eldugni az EP politikai elfekvőjébe egy olyan figurát, akivel simán választást lehet nyerni idehaza.

Ha Rareş Bogdan megnyeri a főpolgármester-választást, az önmagában még akár semmit sem jelenthet. De gondoljunk arra, hogy

Bukarest főpolgármesteri székéből már kétszer vezetett az út jóval magasabb régiókba,

Victor Ciorbea miniszterelnök lett, Traian Băsescu államfő, de Emil Boc és Klaus Iohannis is nagyvárosi polgármesterből lett kormányfő, illetve államelnök.

És hiába nem lehet évekre előre jósolni az ilyen kérdésekben, azért van néhány aggasztó elem: 2024-ben Iohannis mindenképpen távozni fog a Cotroceni-ből, és az eddigiek alapján semmi okunk azt feltételezni, hogy a következő pár évben hirtelen megtelik a romániai politikai kennel gerinces, hozzáértő, felelős és népszerű politikusokkal Maradnak tehát azok, akik vannak, vagy akik addig kibírják, akik megtartják, vagy növelik népszerűségüket. Marad Rareş Bogdan. És Gabriela Firea.

Fogunk mi még a kisebb rosszra szavazni egy Firea-Bogdan második fordulóban az elnökválasztáson

– sóhajtozott az imént PAZS kolléga, miközben erről beszéltünk. Nem láttam az arcát, mert cseten értekeztünk, de a nyakam teszem rá, hogy nem mosolygott.

Hirdetés