Öröm: a kormány most már nem halogathatja tovább a gyerekpénzduplázást. Üröm: halogatta eleget

Orbanék eredetileg augusztus 1-ig halasztották volna (még januárban) a duplázást. A képviselőház csak most szavazta le a halasztást.

Hirdetés

Bár közbejött egy pandémia, pár hónap szünet után folytatódik a telenovella a gyerekpénz a PSD és a PNL főszereplésével.

A képviselőház ma elutasította az Orban-kabinet sürgősségi kormányrendeletét, amely hat hónappal, augusztus 1-ig halasztotta volna a gyerekpénz megduplázását 150-ről 300 lejre. A képviselőház volt a döntő ház ez ügyben, szóval most már jönni fog a duplázás, akár tetszik Orbanéknak, akár nem.

Jöjjön egy kis kronológia:

  • Tavaly októberben, miután a PNL bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta a csonka PSD-kormányt (Viorica Dăncilă nevére emlékszik még valaki?), a durcizó PSD-nek hirtelen nagyon fontossá vált a gyerekpénz megduplázása, meg az ideiglenes utódkormány kellemetlen helyzetbe hozása, be is terjesztették a duplázásról szóló javaslatot, át is verték azt.
  • Rossz Orban azt mondta, nincs rá pénz.
  • Klaus Iohannis államelnök kihirdette az emelésről szóló törvényt, és leszólt a PNL-s srácoknak, hogy oldják meg.
  • A kormány kitalálta, hogy oké, de akkor ők el fogják halasztani augusztus 1-ig az emelést.
  • A szenátus elutasította a halasztást, de nem ők voltak a döntő ház.

Mindez még januárban, illetve február legelején történt, ám közbejött egy világjárvány, úgyhogy a két tábor borzasztóan el volt foglalva azzal, hogy egyéb dolgok miatt ne értsen egyet.

Most, hogy a képviselőház is elutasította a halasztást, a halasztás el van utasítva.

Kár, hogy már június van, mire a törvény megjelenik a hivatalos közlönyben, megint eltelik egynéhány nap, így a dupla gyerekpénz várhatóan leghamarabb csak júliustól jön.

Hirdetés

Vagyis mindössze egy hónappal hamarabb, mint ahogy a PNL-halasztással jött volna (augusztusban – ez rögtön július után következik).

Így a kormány nem hatmilliárd lejt spórolt meg az önök gyerekein, hanem csak több mint ötöt.

A politika egy nyálkás, de szőrös állat.

Hirdetés