Orbán Viktort beidézik a diszkriminációellenes tanácshoz

Miután egy PNL-politikus bepanaszolta a Tusványoson tett kijelentései miatt.

Hirdetés

Magyarország miniszterelnökét beidézik meghallgatásra az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD), miután Alexandru Muraru, a kormánykoalíciós PNL parlamenti képviselője feljelentést tett ellene a Tusványoson elhangzott, rasszistának nevezett kijelentései miatt.

Ezt Asztalos Csaba, a CNCD elnöke jelentette be a Digi24 hírtelevízióban pénteken.

Asztalos azt mondta: a hatályos törvények értelmében a diszkriminációellenes testülethez benyújtott minden egyes panasz elbírálásának kötelező része a felek beidézése, hogy ismertessék álláspontjukat.

„Még nem találkoztunk ilyen esettel. Úgy gondolom, hogy az idézést Magyarország hivatalos bukaresti képviseletén, vagyis a nagykövetségen keresztül lehet megtenni”

– mondta Asztalos Csaba.

A CNCD-nek törvényes kötelessége foglalkozni a PNL-képviselő által benyújtott panasszal – folytatta –, ennek részeként pedig kötelezően beidézik a feleket.

Hirdetés

„Ha akarják, benyújtják az álláspontjukat, ha nem, hát nem. Ha akarják, küldenek maguk helyett képviselőt, ha nem, nem. Ezután a felelős, akihez a CNCD-ben az ügy kerül, megvizsgálja a panaszt, javasol egy megoldást, amit az igazgatótanács megvitat, majd születik egy döntés”

– ismertette az eljárás menetét Asztalos Csaba.

Az intézményvezető két héttel ezelőtt még azt mondta: jogalap híján a CNCD nem indíthat ilyen eljárást. Azt is megjegyezte, hogy ő maga tett volna panaszt Orbán Viktor ellen, de nem lehet, mivel a nemzetközi szokásjog szerint államfők, kormányfők és miniszterek diplomáciai mentességet élveznek egy másik állam területén.

Aztán Alexandru Muraru PNL-képviselő csütörtökön bejelentette, hogy mivel megítélése szerint Orbán Viktor „rasszista” és „idegengyűlölő” kijelentéseket tett Tusványoson, feljelentette a CNCD-nél. Muraru érvelése szerint a magyar kormányfő diplomáciai mentessége nem érvényes olyan kijelentések esetén, amelyek a büntetőjog hatálya alá esnek, ráadásul az immunitás csak hivatalos látogatás esetében érvényes, Orbán azonban magánlátogatás keretében járt Tusványoson.

Hirdetés