Asztalos Csaba feljelentette volna Orbán Viktort, de a vizsgálatra nincs jogalap

A diszkriminációellenes tanács elnökét azzal támadták, hogy a magyar kormányfő pártját fogja.

Hirdetés

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ellen nem indítható Romániában eljárás és nem is idézhető romániai szervek elé, mivel a nemzetközi szokásjog szerint államfők, kormányfők és miniszterek immunitást élveznek egy másik állam területén – nyilatkozta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke.

Asztalos Csaba arra reagált, hogy Alexandru Muraru PNL-képviselő pénteken felvetette, hogy tusványosi beszéde miatt Orbán Viktort fel lehetne jelenteni a diszkriminációellenes tanácsnál. „A CNCD nem indíthat ilyen eljárást” – szögezte le Asztalos.

Ezt követően Radu Carp bukaresti egyetemi tanár, a Román Televízió igazgatótanácsi tagja Facebook-bejegyzésben jelezte: támogatja a PNL politikusának javaslatát, a CNCD-nek szerinte is ki kellene vizsgálnia Orbán Viktor tusványosi beszédét. Egyúttal azzal vádolta Asztalos Csabát, hogy nyilvánosan szolidaritást vállalt a magyar kormányfő sokak által rasszistának tartott kijelentéseivel és megtéveszti a közvéleményt azzal, hogy az általa vezetett testület nem indíthat eljárást az ügyben.

„Az igazgatótanács tagjaként én magam kezdeményeztem volna, hogy a testület saját hatáskörben indítson eljárást, ha nem lenne az immunitás”

– írta Asztalos.

Hirdetés

Azt is hozzáteszi, hogy bárki tehet panaszt a CNCD-nél Orbán kijelentései miatt, de a testület első lépése az lesz, hogy megnézi: van-e hatásköre, jogi alapja vizsgálódni az ügyben.

Hirdetés