Oké, újraszámolják a villanyszámlákat. De pontosan kinek is, és hogyan?

Nem minden szolgáltató ügyfelei számíthatnak új, kisebb összegű számlákra.

Hirdetés

A robbanásszerűen megnőtt rezsiszámlák miatt a kormány lépett, és úgy döntött: újraszámoltatja a számlákat azokkal a szolgáltatókkal, amelyek nem alkalmazták az árplafont és az állami kompenzációt, így a fogyasztók a törvényesnél magasabb számlákat kaptak.

A kormány szerdán már el is fogadta a hibásan kiállított számlák újraszámolásáról szóló sürgősségi rendeletet.

Ez azonban nem érinti az összes szolgáltatót. Sőt jelen állás szerint csak egyet: az Electrica áramszolgáltatót.

Az eddigi ellenőrzések alapján ugyanis ez az egyetlen cég, amely eddig nem alkalmazta az árplafont és a kompenzációt, a többi renitens már nagyjából rendezte a helyzetet.

Nem mintha ez kevés embert érintene: az országban nyilvántartott nyolcmillió fogyasztóból 3,5 millió az Electrica ügyfele, vagyis nem ment rossz helyre az a 200 000 lejes bírság, amit a cég a mulasztásért kapott.

Az átszámolási kötelezettség a novemberi és a decemberi számlákra vonatkozik,

ezért is van az, hogy az Electrica ügyfeleinek nagy része még nem kapta meg a decemberre vonatkozó számlát.

Tény amúgy, hogy a mulasztás nem csupán a cég hibája, hiszen az árak rögzítéséről és a kompenzációról szóló törvény csak október 29-én lépett hatályba, és november elsejétől kellett alkalmazni, de ennyi idő alatt nem tudta minden szolgáltató átállítani az informatikai rendszerét, a törvény alkalmazási előírásait pedig csak november végén tették közzé, az áfa kiszámítására vonatkozó rendeletet pedig csak december végén.

Az Electrica ügyfelei közül azok számíthatnak újraszámolt, kisebb összegű számlára, akik nem haladták meg a havi 330 kilowattórás fogyasztást, a szerződésükben pedig magasabb összeg szerepel kilowattóránként 68 baninál.

Ők nagyjából 2,2 millióan vannak.

Hirdetés

Ha ön az Electrica ügyfele, és rendelkezik saját fiókkal a cég honlapján, amelyen keresztül számlákat fizet, ellenőrizheti, hogy jogosult-e az újraszámolásra. Ha igen, akkor a legutóbbi két hónapban fizetett számlák zöld színnel, Storno felirattal jelennek meg.

Ha a visszatérítendő összeg nagyobb, mint száz lej, a fogyasztó kérésére a szolgáltatónak öt napon belül vissza kell fizetnie, ha kisebb, akkor a következő havi számlából vonják le.

Persze ha más szolgáltatók ügyfelei úgy látják, hogy ők is indokolatlanul magas összegű számlát kaptak, ők is panasszal élhetnek: először a szolgáltatónál, majd ha elégedetlenek a válasszal, a fogyasztóvédelemnél és az energiaár-szabályozó hatóságnál (ANRE).

Amúgy a kormány tovább növelte a támogatásokat: az elektromos áram esetében az árplafon kilowattóránként 80 banira csökken az eddigi egy lej helyett, és 300-ról 500 kilowattra nő annak a mennyiségnek a felső határa, ameddig a fogyasztóknak jár az állami kompenzáció.

Így kilowattóránként 68 baniba kerül majd az áram.

A földgáz esetében is jön az állami támogatás: az árplafon a kilowattóránkénti 37 baniról 31-re csökken, az elfogyasztott mennyiség, amiért még jár a támogatás, 1000-ről 1500 köbméterre nő az öt hónapos, november-márciusi fűtési idényben. A gáz ára ebben az esetben kilowattóránként 22,1 bani lesz.

Hirdetés