Novák Eduard elintézi, hogy a nézők a lelátókról izgulhassák végig a foci-Eb hazai meccseit

Olyan tizenkétezren. Igaz, mindez nem csak tőle függ. Hanem például a járványgörbe alakulásától.

Hirdetés

Novák Eduard, Románia magyar ifjúsági és sportminisztere sportosan, vagyis célratörően intézi az őt illető ügyeket. Most például azon dolgozik, hogy a nézők hosszú távollét után kimehessenek a stadionba az idei labdarúgó-Európa-bajnokság (amelyet némi hezitálást követően mégis 12 európai városban szerveznek meg) romániai (értsd, bukaresti) mérkőzéseire. Legfőbb ideje, hiszen száz nap van még hátra a kontinentális fociviadal kezdetéig.

A konkrét terv az, hogy körülbelül 12 000 néző (vagyis a teljes kapacitás egynegyede) üldögélhet, szurkolhat, kiabálhat majd a lelátókon, ha nem azért, mert annyira lángol a lelke a pályán küzdő csapatokért, hát azért, mert örül, hogy egyáltalán ott lehet, a sok hónapos pandémiás szigorúság után. Méghozzá biztonságban!

A stratégia kidolgozása okán a miniszter úr a szerdai napon összehívta az EURO 2020 (igen, a csúszás ellenére ez maradt az Eb hivatalos elnevezése) minisztériumközi bizottságot, amelynek elnöke. Jelen volt Raed Arafat államtitkár, az UEFA, továbbá az egészégügyi, a belügy-, a külügy- és a sportminisztérium képviselői. És milyen érdekes: ezen az értekezleten nem volt veszekedés, mutogatás, hiszti, politikai szájkarate. Sikerült mindent megbeszélni és konszenzusra jutni.

Az elkészülő stratégiai tervet előbb a román hatóságok láttamozzák, aztán április közepén elküldik az UEFA-nak és ha minden jól megy (és nem gorombul be a járvány), nem konganak majd a stadionok az Eb-mérkőzéseken.

Akit érdekel, a következő meccsekre lehet majd Bukarestbe leruccanni (ha minden jól megy): a C csoport következő selejtezői (Ausztria – Észak-Macedónia, június 13., vasárnap, 19 óra; Ukrajna – Észak-Macedónia, június 17., csütörtök, 16 óra; Ukrajna – Ausztria, június 21., hétfő, 19 óra), illetve egy nyolcaddöntő (június 28., hétfő, 22 óra).

Hirdetés