Nesze neked, negyedik hullám: dagad a hamis oltásigazolványok körüli botrány, és a napi esetszám is…

Több száz csalásgyanús eset miatt nyomoz a rendőrség, és ki tudja, mik derülnek ki időközben. Egy biztos: a járványhelyzettel kapcsolatos sarokszámok egyre nyugtalanítóbbak.

Hirdetés

Miközben a napi esetszám immár második napja kilencszáz fölött jár, „szépen” dagad a temesvári, fiktív védettségi igazolványokkal kapcsolatos botrány is.

Amint arról tegnap beszámoltunk, a rendőrség nyomozást indított a beadatlan vakcinák alapján kiállított oltásigazolványok ügyében. És most kell megfogózni: a botrány alig két napja robbant ki, s eddig már 370 hamisításgyanús eset adatait küldték el a rendőrségnek.

Egy temesvári orvos fedte fel, hogy az oltás mellékhatásaitól tartó emberek megvesztegetik a háziorvosukat (100 és 300 euró közötti összegekkel), hogy állítson ki nekik védettségi igazolást, de a vakcinát öntsék ki.

A kommunikációs csoport friss adatai alapján pénteken is 900-nál több koronavírus-fertőzöttet azonosítottak – 946-ot –, ez pedig már 70 százalékkal több, mint az utóbbi két hét átlaga.

Hirdetés

Sajnos a többi sarokszám is emelkedik fokozatosan: a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek száma már 1763-nál tart, közülük már 238-an intenzív terápiás kezelésre szorulnak. Az elmúlt 24 órában 18 koronavírusos páciens hunyt el.

Az oltáskampány felől érkező számok viszont nem akarnak növekedni: a friss jelentés szerint 13 363-an oltakoztak az elmúlt 24 órában, közülük 9482-en első alkalommal. Az összesítés alapján eddig 5 096 021-en fejezték be az immunizálást, de ez még mindig csak a lakosság 26,41 százaléka.

Hirdetés