Új jelenség az oltásfronton: sokan azt kérik a háziorvosoktól, hogy mímeljék az oltást

Az oltásigazolás kell, a vakcina azonban nem.

Hirdetés

Lehet még fokozni a trükközést az oltások körül: ahogy egyre inkább szűkülni látszik a beoltatlan személyek mozgástere, úgy nő a csalási kísérletek száma az oltásigazolások megszerzéséért. Szinte naponta érkezik hír egy újabb csalási módszerről, de míg eddig a papírok hamisításáról szóló próbálkozások domináltak, most már az áloltások (!) is divatba jöttek. Az oltástagadók gyakorlatilag azt kérik a háziorvosuktól, hogy

tegyenek úgy, mintha beadnák a vakcinát, a tartalmát pedig ürítsék a lefolyóba, és állítsák ki az igazolást, mintha ténylegesen beadták volna az ellenanyagot.

Az orvosok azt követően kezdtek a jelenségről beszélni, hogy a temesvári járványkórház igazgatója, Cristian Oancea szót ejtett a „mosdókagylós trükkről”. Feltűnt számára, hogy sokan azt állítják, hogy oltottak, miközben a fertőzés súlyos tüneteivel érkeznek a kórházba.

Gindrovel Dumitra, a háziorvosok országos szövetsége keretében működő vakcinológiai csoport elnöke ezzel kapcsolatosan azt nyilatkozta, hogy nem tud olyan orvosról, aki pénzt vett volna el egy fiktív oltásért, viszont vele is előfordult, hogy oltásigazolást kértek tőle a vakcina beadása nélkül. Elsősorban azok kérik az oltás mímelését, akik külföldön dolgoznak, és védettségi igazolásra van szükségük.

Az orvosokkal folytatott beszélgetésekből kiderült, hogy ez nem elszigetelt eset, máshol is előfordult, azonban az nem állítható, hogy gyakori jelenségről lenne szó, állítja Dumitra, aki szerint az orvosok nem mennek bele az ilyen csalásba.

A Temes megyei rendőrség egyébként máris eljárást indított csalásért és a járvány leküzdésének meghiúsításáéért ismeretlen személyek ellen.

Mindeközben a napi jelentés a negyedik járványhullám egyre meredekebb növekedését mutatja. Az elmúlt 24 órában 953 új fertőzöttet regisztráltak, 35 591 teszt alapján. A pozitivitási ráta már 2,67%-os. Jelenleg 228 beteget ápolnak az intenzív osztályokon. Tizennyolc halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírus-fertőzéssel. A legtöbb esetet Bukarestben (169), Kolozs (47) és Temes (46) megyében regisztrálták.

Hirdetés