Nem vicc: kedden landolt az első Wizz Air-gép a brassói reptéren, Budapest felől

És: úgy látszik, divatba jött, hogy emberek harapdálják egymást: ezúttal egy hölgy kóstolt meg egy gyereket. Továbbá: érdekes bélyegek jelennek meg a hazai piacon, Kol... izé, Klúzsnapoka 1900 éves évfordulójára.

Hirdetés

Nem vicc: kedden landolt az első Wizz Air-gép a brassói reptéren, Budapest felől

Ami azt is jelenti, hogy Székelyföld ettől a naptól kezdve a lehető legközvetlenebb légi kapcsolatban áll a magyar fővárossal. És ez remek hír!

Ami még fontos: a fapados légitársaság heti három járatot indít Budapest és Brassó között. A keddi szent napon az első gépmadár helyi idő szerint reggel hét óra harminc perckor landolt a Brassó–Vidombák nemzetközi repülőtéren. És nem is rostokolt sokat: a reptér honlapján levő adat szerint nyolc óra öt perckor már neki is vágott a levegőnek, vissza, Budapest felé.

Szóval, kedves utasok, ha mostantól fogva a magyar fővárosban van dolguk, és Brassó közelében élnek, igen egyszerűvé válik a közlekedés. Persze, ha közbe nem jön valami.

Úgy látszik, divatba jött, hogy emberek harapdálják egymást, ezúttal egy hölgy kóstolt meg egy gyereket

Talán a meleg az oka, hogy az emberek ilyen harapósak lettek, talán nem. Nemrég például attól volt hangos a hazai sajtó, hogy egy volt pénzügyminiszter megnyakászta és orron harapta egy politikustársát. (Az illető ellen egyébként bűnügyi eljárás indult.) Aztán a helyhatósági és európai parlamenti választások vasárnapján egy választópolgár hölgy kézen harapott egy intézkedő rendőrt.

És tessék, itt a legújabb „fogas” incidens: képzeljük el a román tengerpartot, süt a nap, hullámzik a víz, boldogan pancsolnak, heverésznek a nyaralók. Na és egy hölgy éppen fotókat készít. Magáról, másról, nem tudni. A közelben egy hat éves gyerek játszik. A gyerek nem rokona a hölgynek, az apukájával érkezett a tengerpartra. Adott pillanatban a gyerek, feltehetően véletlenül, lespricceli a fotóz(kod)ó hölgyet. Mire az utána ugrik, hogy megrekcumozza. Na de a kölyök se rest, uccu neki, vesd el magad! A hölgy utánaszalad, elkapja, megkarmolja… és megharapja a kezét. Apuka rémülten hívja a rendőrséget, a hölgy ellen eljárás indul.

Ha ez így megy, hamarosan be kell vezetni az embereknek való szájkosár viselését, adott esetben.

Érdekes bélyegek jelennek meg a hazai piacon, Kol… izé, Klúzsnapoka 1900 éves évfordulójára

Mi, magyarok, úgy szoktunk gondolni Kolozsvárra, már amikor a korát firtatjuk, mint a városra, amelyet I. Károly király (vagy Károly Róbert, ahogy tetszik) 1316-ban (vagyis 708 évvel ezelőtt) városi rangra emelt.

Hirdetés

Román polgártársaink egy része viszont (különösen Constantin Daicoviciu kommunista-nacionalista történész úr áldásos tevékenysége óta, aki lazán kiszopta az ujjából a dátumot, miszerint Kr. u. 124-ben a római Napoca település municípium lett) úgy tartja, hogy Klúzsnapoka idén kerek 1900 éves. És hát ilyenkor mit is tehetne a Romfilatelia, mint hogy kiad pár bélyeget az 1900 éves városról.

A bélyegek egyébként szépek. A névértékkel ellátott darabok egyikén (az 5 lejesen) a kincses város talán legismertebb történelmi ábrázolása, a Georg Hoefnagel-féle metszet látható, csak éppen elé van biggyesztve egy római oltárkő, amelyen többek közt az áll, hogy: NAPOCA.

A 10 lejes bélyegen Kolozsvár főtere látható, 1830-ból. Ebbe az ábrázolásba nem lóg bele semmi római, se egyéb.

A megjelenés napján (július 3., szerda) kisíveket és első napi borítékokat (FDC) is lehet majd kapni a Romfilatelia boltjaiban, ezeken további Kolozsvár-ábrázolások is láthatók. És ezek is szépek. Csak ez az örökös mi-voltunk-itt-előbb szindróma ne rondítana bele a képbe.

Hirdetés