Megharaptak egy rendőrt egy szavazóhelyiségben és más választási incidensek – hírmix vasárnap

Verekedés! Kígyó! Alkohol! Ellopott szavazópecsét! Csalások! Eközben lángokban állt a borszéki ásványvízgyár. Az ország legidősebb egyetemi ballagója 88 éves.

Hirdetés

Megharaptak egy rendőrt a szavazóhelyiségben – választási botrányok, míg a szem ellát

A választási folyamatot emberek bonyolítják le és emberek is vesznek részt benne, így nem csoda, hogy minden egyes szavazási napon rendellenességek, incidensek, rendkívüli események egész sora történik országszerte a szavazóhelyiségekben. Felsorolunk egy párat, igen röviden, csak távirati stílusban. Íme:

Egy Mehedinți megyei szavazóhelyiségben – Baia de Aramă településen – bűnvádi eljárás indult egy nő ellen, akit rajtakaptak, amint a szavazatai leadása után megpróbált négy, előre lepecsételt szavazólapot bedobni az urnába.

A Temes megyei Szakálházán is hatósági vizsgálat indult, miután több választópolgár is olyan szavazólapot kapott, amelyen az egyik polgármesterjelölt (AUR) rubrikája már rá volt téve a szavazópecsét.

Bukarestben több szavazókörzetben is találtak előre lepecsételt szavazólapokat, az egyik kerületben négy, a PSD-PNL polgármesterjelöltjének neve mellett volt a pecsét.

Călărași megyében, Dâlga településen összeverekedtek a PSD és a PNL támogatói, de annyira, hogy egy személyt kórházba kellett szállítani. A dulakodók vázákat és virágcserepeket törtek össze az iskolában, ahol a szavazóhelyiséget b erendezték.

Dolj megyében, Cerăt településen egy rendőrnek használnia kellett a könnygáz-sprayt, miután egy választópolgár agresszíven kezdett viselkedni. Az incidens során a férfi élettársa megharapta az intézkedő rendőr kezét.

Egy másik Dolj megyei településen (Corlate) kígyót fedeztek fel a helyi óvoda épületében működő szavazóhelyiségben. A csendőrök megtalálták és szabadon engedték a hüllőt, ezután a szavazás zavartalanul folytatódott.

Segesváron egy nő jelezte, hogy előre lepecsételt szavazólapot kapott, a vizsgálat nyomán több hasonló szavazólapot találtak a szavazóhelyiségi bizottság egyik tagjának asztalán.

Egy kolozsvári férfi meglepetten értesült a szavazóhelyiségben, hogy valaki már leszavazott a nevében. A szavazóhelyiségi bizottság hosszas tanakodása után végül a polgárnak sikerült szavaznia.

Részegen jelent meg a szavazóhelyiségben egy szavazókörzeti bizottsági elnök a Vaslui megyei Muntenii de Sus településen, ezért le kellett váltani és egy józan személyt kellett kinevezni a helyébe.

A Bihar megyei Örvénden vizsgálat indult lopás gyanújával, miután az egyik szavazóhelyiségben felfedezték, hogy az egyik pecsétről eltűnt a VOTAT-feliratú gumirész.

Ilfov megyében a rendőrség azonosította a Șoșoacă-féle SOS Románia Párt egyik aktivistáját, aki a gyanú szerint szavazatokat akart vásárolni. A férfinél pénzes borítékokat és választói névsorokat találtak.

Prahova megyében szintén eljárás indult egy szavazatvásárlási ügyben, Scorțeni település újrázni készülő polgármestere a gyanúsított elkövető. Hasonló történt a Hunyad megyében is, ahol egy jelölt lefizetett egy idős nőt, hogy szavazzon rá.

Hirdetés

Brassóban őrizetbe vették Nicolae Florin Dogar független polgármesterjelöltet, miután halálosan megfenyegette a megyei választási bizottság elnökét.

Egy slatinai férfi azzal jelentkezett a városi kórház sürgősségi osztályán, hogy megverték a szavazóhelyiségben.

Vâlcea megyében egy 43 éves férfi a szavazóhelyiségben halt meg, éppen amikor átvette a szavazólapokat és a pecsétet. A krónikus beteg férfihoz riasztották a mentőket, de az életét nem tudták megmenteni.

Konstanca megyében Băneasa település egyik polgármesterjelöltje megvert egy választópolgárt, mivel az visszautasított 1000 lejt, amivel a jelölt megpróbálta megvásárolni a szavazatát.

88 évesen elballagott az ország legidősebb egyetemi hallgatója

Románia legidősebb friss diplomása egy közel 90 éves férfi, aki szombaton ballagott a gyulafehérvári 1918. December 1. Egyetemen.

Aurel Voicu 88 évesen végezte el az egyetem történelem fakultásának egyik mesteri programját. Eredeti szakmája szerint gépészmérnök és szenvedélye a történelem. Voicu korábban Kudzsir város polgármestere, majd alpolgármestere volt.

Daniel Breaz rektor a ballagási ünnepségen követendő példának nevezte az idős diákot és azt mondta: megtiszteltetés az egyetemnek, hogy a végzősei között tudhatja.

Kigyulladt a borszéki ásványvízgyár

Tűz ütött ki vasárnap délután a borszéki ásványvíztöltő gyár egyik csarnokában. A Romaqua Group gyárának egyik 1000 négyzetméteres irodaépülete gyulladt ki, a csarnok fele lángba borult. A hatóságok RO-Alert riasztást adtak ki a környéken élőknek a sűrű füst miatt.

A tűzoltók közlése szerint gyergyószentmiklósi, maroshévízi, székelyudvarhelyi, hollói és Neamț megyei tűzoltóegységeket is a helyszínre hívtak a lángok megfékezésére. Emberi sérülésről nem érkezett hír, de fennállt a veszélye, hogy a lángok átterjednek a palackozó csarnokra is.

A tüzet végül néhány óra után sikerült eloltani.

 

Hirdetés