Orrba térdelte politikustársát egy független képviselő

Törökországba készül nyaralni? Elegendő, ha felmutatja személyi igazolványát a határon. Ismeretlen eredetű szennyezés miatt pusztulhatnak a halak a Szalka-völgyében.

Hirdetés

Nyakászás a parlament folyosóján 

A parlamenti verekedés veretes hagyományaival rendelkező országokban nem bírna nagy hírértékkel két politikusnak a tettlegességig fajuló konfliktusa. A román politikai és parlamenti életre jellemző a heves, sokszor verbális agresszióba torkolló vita, de néhány kivételtől eltekintve nem túl gyakran adtak okot a politikusaink arra, hogy röhögőgörcsöt kapjunk az olyan produkciókon, mint ami egy hónapja zajlott le a grúz parlamentben, ahol verekedés tört ki a külföldi ügynökökről szóló törvényjavaslat vitája közben. 

Egészen mostanáig megvoltunk az ilyen történések nélkül, de aztán két exminiszter úgy döntött, ideje behozni a lemaradást. Az egész úgy kezdődött, hogy a PNL-s Florin Roman képviselő, aki 2021-ben kutatási miniszterként is tevékenykedett, majd belebukott a plágiumbotrányába, az orra alá dörgölte a Nemzeti Liberális Pártból tavaly távozó Dan Vîlceanunak, szabálysértést követett el azzal, hogy a PNL padsoraiban ül.  

„Az volt a problémája, hogy megtudja, hány polgármester ment el Călăraşi-ban. Szóváltás következett, majd a plenáris ülésről kifelé menet fizikailag bántalmaztak. A veszekedést követően megszorította a nyakamat és kannibál módjára megpróbált a fejembe harapni. Amikor leeresztettem a fejem, orrba térdelt”

– számolt be plasztikus részletességgel a megnyakászásáról a politikus.  

A Facebookon – hol máshol – hangsúlyozta: esze ágában sem volt visszaütni, mert tiszteletben tartja a parlamenti képviselői mandátumot. A kamerafelvételek alapján kérelmet nyújt be, hogy a pártonkívüli képviselőt, szavai szerint az “ADU (Egyesült Jobboldali Szövetség) egyik barátját” bántalmazás miatt szankcionálják. Továbbá büntetőfeljelentést tesz az általa huligánnak nevezett képviselő ellen.  

Az összetűzés után készült felvételeken az látszik, hogy Roman egy zsebkendőt szorít a sebhelyes orrához.   

A korábban a közlekedési, majd pénzügyminisztériumot és az európai beruházásokért felelős tálcát is irányító Dan Vîlceanu tagadja, hogy tettlegességre került volna sor.  

„Nem volt verekedés, csak a vállánál fogva kivezettem a teremből, miután verbális konfliktusba keveredtünk. Az egészet ő provokálta, durva szavakkal illetett, amikor a teremben ültem egy kollégámmal. Válaszoltam neki, és amikor a helyzet feszültté vált, kidobtam. De nem verekedtünk”

– mondta a politikus, aki híven ápolja a párttagságok könnyed váltásának hagyományát, hisz karrierjét a PSD-ben kezdte, onnan a Demokrata Liberális Párt csábította magához, majd a PNL jelentette egyelőre a végállomást, mivel jelenleg a független képviselői léttel ismerkedik.  

A képviselőház állandó bürója nem tétovázott, a maximálisan kiszabható büntetést kérte Vîlceanura. E szerinte a politikus hat hónapig 50 százalékkal kevesebb fizetést tehet zsebre, és három hónapig 10 másodpercre korlátozzák a felszólalási idejét a plénumban. A képviselőház jogi bizottsága jóváhagyta a kérést.  

Ha kirándulni megyünk török földre, otthon hagyhatjuk az útlevelünket 

Hirdetés

Recep Tayyip Erdogan török elnök aláírt kedden egy rendeletet, amely szerint a turisztikai célból Törökországba utazó román állampolgárok személyi igazolvánnyal is beléphetnek az országba.  

A törökországi hivatalos közlönyben közzétett elnöki rendelet szerint a turisztikai céllal Törökországba utazó vagy átutazóban levő román állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól, ha ott tartózkodásuk nem haladja meg a 90 napot. A romániaiak személyi igazolványukkal utazhatnak be az országba.  

Marcel Ciolacu kormányfő kedden Recep Tayyip Erdogan meghívására Ankarában tartózkodik hivatalos látogatáson. 

Még nem tudni, mi okozza a tömeges halpusztulást a Szalka-völgyében 

Haltetemek százai lebegnek a dési Szalka-patakban – számoltak be a városlakók, akik értesítették a vízügyi hatóságot, amely mobillaboratóriummal szállt ki a helyszínre. A szakemberek vízmintákat vettek, a vizsgálatok eredményeire néhány napig még várni kell.  

A halpusztulás oka egyelőre nem ismert, de a helyiek szerint a Slatina utca környékén, a Torok fürdő irányából sós víz szivároghat a patakba. A strandon jelenleg helyreállítási munkálatok zajlanak, miután a part egy kisebb része beomlott.

A probléma elhárításához csökkenteni kellett a vízszintet. Egyelőre nem világos, hogy a Torokról eljuthatott-e a sós víz a Szalka-völgybe, de a laboratóriumi vizsgálatok várhatóan fényt derítenek a szennyezés pontos okára.  

Tavaly építkezési hulladékkal szennyezték a Szalka-völgyet. A laboratóriumi vizsgálatok akkor megállapították, hogy mész, cement és vakolat került a vízfolyásba a város csapadékelvezető-hálózatán keresztül.  

Hirdetés