Illusztráció / Fotó forrása: ROVaccinare

Nem rohamozták meg a szülők az oltási platformot a gyerekek immunizálásának rajtja előtt, de nem is kötelező az időpontfoglalás

Mit lehet tudni az 5 és 11 év közöttiek oltási kampányáról? Milyen korcsoportban a legmagasabb az átoltottság? Na és a pozitivitási ráta?

Hirdetés

Egy hét alatt országosan 2841 gyermeket regisztráltak az 5 és 11 év közöttieknek kifejlesztett, hamarosan érkező Pfizer-BioNTech oltásra. A regisztráció lehetőségét január 13-án teremtették meg a RoVaccinare platformon, ahol az oltóközpontok kiválasztásánál a P_Ped megjelölést kell figyelni, hogy gyermekeket is fogadó központot találjunk a közelünkben.

Jelenleg 220 ilyen kijelölt oltópont érhető el, de hamarosan 21-gyel bővíthetik a számukat,

az igényeknek megfelelően, és a megyei közegészségügyi igazgatóságok döntéseinek függvényében – részletezte Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampány koordinátora csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az 5 és 11 év közöttiek oltása január 26-án rajtolhat, a 114 ezer megrendelt dózis egy nappal korábban érkezik az országba. A korcsoport beoltásához elengedhetetlen a szülők vagy a törvényes képviselők jóváhagyása, a regisztrációt is ők intézhetik el saját felhasználói fiókjukon keresztül. Jó tudni azonban, hogy előzetes bejelentkezés nélkül is lehet kérni az oltást, közvetlenül a gyermekeknek fenntartott oltóközpontoknál vagy a gyermekdózisokkal is rendelkező háziorvosok rendelőjében.

Gheorghiţă azt is elmondta, hogy

jelenleg a fiatalok körében a legmagasabb a pozitivitási ráta,

Hirdetés

azaz a 15 és 24 év közöttiek korcsoportjában van a legtöbb pozitív teszt. Az eddigi tapasztalatok szerint a gyerekek könnyen megfertőződnek, viszont csak nagyon ritkán súlyosbodik az állapotuk. Mindazonáltal fontos megvédeni őket, mert könnyen továbbadhatják a fertőzést a veszélyeztetett családtagoknak.

A csütörtöki rekord magas esetszámból (19 ezer) mintegy 4 ezer fertőzött 19 év alatti személy. Az intenzív terápiás osztályokon még nem érződik a esetszám-növekedés, de 7-10 napon belül kiderül, milyen terhelés alá kerülnek a kórházak.

Az eddigi oltáskampány sarokszámai: 8 037 000 romániai lakos oltotta eddig be magát, legalább egy dózissal, ami a lakosság 49,81%-át jelenti (15,6 millió nagykorú lakossal számolva). A 12 év felettiek körében 47,5%-os az átoltottság (16,9 millió lakossal számolva), míg a teljes lakossággal (19,3 millió polgárral) számolva 41,64%-os. A legtöbb oltott az 50-59 közötti korcsoporthoz tartozik, körükben 56%-os az átoltottság.

Hirdetés