Az egész sajtó az újabb esetszámrekordtól hangos. De mi van a rekord mögött?

Mert nem csak az omikron gyors terjedése. Van itt egy másik tényező is.

Hirdetés

Unja a koronás anyagokat? Mi is. De a járvány még nem ért véget, szóval nem csinálhatunk úgy, mintha nem lenne.

Persze a sajtó is rásegített arra, hogy az emberek hócipője tele legyen az egésszel. Ha teát akar főzni például, nem árt ha előtte két percig folyatja a vizet, mert a csapból is a koronás hírek folynak.

A csütörtöki nap például Romániában elhozta a járvány újabb, immár sokadik szenzációját: ismét megdőlt az esetszámrekord, 19 105 új fertőzöttet regisztráltak egyetlen nap alatt. Ez egyrészt nyilván amiatt van, ami kézenfekvő: az omikron variáns, amely rövid idő alatt elárasztotta Európát és a világot, és a legtöbb országban átvette az irányítást a többi koronaváltozattól, tényleg fertőzőbb, mint az összes eddigi mutáció, azaz könnyebben, gyorsabban terjed.

Csakhogy vegyük figyelembe a másik tényezőt is: a nemzet mikrobiológusa, és egészségügyi minisztere, Alexandru Rafila már tegnap megjegyezte, hogy a következő időszakban két tényező miatt fognak ugrásszerűen emelkedni az esetszámok. Egyrészt a fent vázolt, és már unásig ismert dolog miatt, másrészt pedig azért, mert az elvégzett tesztek száma is folyamatosan emelkedik, hogy aztán a jövő hétre elérjük a napi százezres tesztszámot.

Az elmúlt 24 órában 26 281 PCR- és 52 659 antigén gyorstesztet végeztek, vagyis összesen 78 940-et.

Ha vetünk egy pillantást a napi tesztszámokat összesítő grafikonra, láthatjuk, hogy januárban egy szép felfelé ívelés kezdődött, január 18-ikán pedig már minden eddiginél több tesztet végeztek. Ez ezért van, mert időközben mintegy 3200 háziorvos is bekapcsolódott a folyamatba, a hatóságok célja ugyanis jelenleg az, hogy elérhetőbbé tegye a teszteket, így időben fel lehessen fedezni a fertőzéseket, és elejét venni a további terjedésnek.

Szóval az omikron tényleg jobban terjed, de a több teszt miatt most már több esetet derítenek fel az illetékesek, ez is a növekedés hátterében áll.

Hirdetés

Szerencsére a nagy számok ellenére messze nincs akkora baj, mint mondjuk a negyedik hullám alatt, sokkal kevesebben kerülnek kórházba, és a súlyos esetek is jóval ritkábbak. Az elmúlt 24 órában például 39-en vesztették életüket a járvány következtében, és a csütörtöki jelentésbe került be 4 korábbi haláleset is. (A 43 elhunyt közül 37-en olktatlanok voltak, 41-en pedig társbetegségekben is szenvedtek). Összehasonlításképpen: a 4. hullám csúcsán, október 19-ikén, amikor majdnem ilyen nagy volt az esetszám, 561 embert vitt el a járvány egy nap alatt.

Jelenleg 547-en vannak intenzív osztályon, ez sem olyan vészes, mint a tavaly október 19-iki 1805.

Szóval egyelőre nincs nagy baj. Reméljük nem jön egy új, gonoszabb mutáció.

 

Hirdetés