Nem olyan könnyű átrajzolni Románia térképét, ahogy Boc és társai gondolták

A több EU-s pénz reményében a szomszédos településekkel egyesülésre törekvő megyeszékhelyek sorra felsülnek.

Hirdetés

Ahogy elbukott a Nagyvárad és Váradszentmárton fúziójáról szóló 2015-ös referendum, úgy hasalt el az elmúlt hétvégén Buzău és Țințești település egyesülése is, pedig a PSD-s polgármester erős hátszelet kapott a PNL-s nagyágyúktól: Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök és Emil Boc kolozsvári polgármester is kivette a részét a kampányból.

Bolojan még nagyváradi polgármesterként próbálkozott a projekttel, tapasztalatai alapján időben figyelmeztette a Buzău elöljáróját, hogy mozgósítsa mindkét település lakosságát, mert ezen áll vagy bukik a referendum sikere.

Emil Boc a Romániai Municípiumok Egyesületének (AMR) vezetőjeként foglalt állást a népszavazás mellett, mivel szerinte a municípiumok nem toporoghatnak egy helyben, amíg valami fejlemény történik a közigazgatási reform, illetve a kommunista megyerendszer átszabása területén. Ha a municípiumok és a területi-közigazgatási egységek régiókba tömörülnek, akkor sokkal több EU-s pénzt tudnak lehívni a fejlesztésekre, érvelt korábban Boc, aki már régóta azon dolgozik, hogy magához édesgesse a Kolozsvár környéki településeket. A municípiumok terjeszkedését elősegítő törvénytervezetét egyébként Florin Cîțu kormányfő látatlanba is támogatta.

Visszatérve a buzăui kudarcos népszavazásra: hiába költöttek a kampányra egy csomó pénzt, nem sikerült mozgósítani a lakosságot. A szavazói jelenlét csak Țintești-en haladta meg a szükséges 30%-ot, Buzăuban csak 10,68%-ot ért el. Ebből (és a váradi esetből is) az szűrhető le, hogy a kisebb települések lakói szívesebben egyesülnének a városokkal, mint fordítva.

Hirdetés