Napi hírmix: újabb jogerős tasli a bákóiaknak temetőügyben, magyarellenes szurkolói miatt vesztett meccset az oltyán focicsapat

Arafat pedig arra kér, ne remegjünk földrengéskor. Összefoglaltuk a szerda fontosabb történéseit.

Hirdetés

A nap bírósági döntése: Dormánfalva ismét pofára esett a katonatemető ügyében

Ez gyorsan ment: miután a Bákói Táblabíróság a múlt pénteken jogerős ítéletben mondta ki, törvénytelenül állították fel az ötven betonkereszteket és az emlékművet az állítólagos román katonák emlékére az úzvölgyi katonatemetőben, szerdán újabb kedvező bírósági döntés született az évek óta vitatott ügyben.

A legújabb fejlemény az, hogy a Bákó megyei törvényszék másodfokon úgy döntött, a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzatának törölnie kell a telekkönyvből azt a bejegyzést, amely alapján saját tulajdonába vette, telekkönyveztette a sírkertet. A pert a Hargita megyei Csíkszentmárton indította, az önkormányzat oldalán beavatkozott a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat is.

Mint ismeretes, a Bákó megyei város vezetése 2019 márciusában közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt, amelyet korábban a csíkszentmártoniak gondoztak. Lett is aztán ebből cirkusz – 2019 nyarán a román hazafias szervezetek által szervezett emlékműszentelés feltüzelt résztvevői behatoltak a temetőbe, áttörve a temető kapuja előtt élőláncot alkotó székely tiltakozók sorfalát –, majd egy héttel utána jött az első pofára esés.

Az illetékes román hatóság tisztázta, nem az úzvölgyi katonatemetőben nyugszik az a 149 román katona, akikről a nackó temetőfoglalók azóta is többször megemlékeztek ilyen-olyan alkalmakkor. S hogy mikor takarítják el onnan a betonkereszteket műemlékestől? Birtalan Sándor csíkszentmártoni polgármester is attól tart, ez bizony nem lesz egy sétagalopp: az MTI-nek az nyilatkozta, jó lenne mindezt a törvény nevében megoldani és elkerülni a cirkuszt.

A nap eredményhirdetése: meccset veszített a magyarellenes szurkolói miatt a FCU Craiova

Ismételjünk egy picit: január 29-én a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK–FCU Craiova bajnoki focimeccs az oltyán szurkolók magyarellenes skandálásai miatt félbeszakadt, Andrei Chivulete játékvezető 0–0-s állásnál fújta le a meccset az első félidőben. Az ügy annyira kényes volt, hogy a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága többszöri halogatás után végül szerdán hozott döntést az ügyben.

A Sepsi OSK 3–0-ra nyerte a meccset, a FCU Craiova szurkolói pedig nem utazhatnak a csapattal a következő hat kiszállásra. Emellett az oltyán klubot 22 500 lejre megbírságolták, de a Sepsi OSK-nak is be kell fizetnie 25 ezer lejt szervezői hiányosságok miatt. A FCU Craiova a meccs újrajátszásában reménykedett, s ez végül nem jött össze, de 30 napig fellebbezhetnek a döntés ellen.

Hirdetés

A botrány emiatt robbant ki:

A nap szlogenje: Arafat azt üzeni Önnek, földrengéskor ne remegjen!

A szerdai kormányülés elején derült ki, hogy a katasztrófavédelmi hatóság (DSU) újraindít egy felkészítő és tájékoztató kampányt, melynek egészen pontosan azt a címet adták, hogy Nu tremur la cutremur, magyarán Nem remegek földrengéskor. Ezt Raed Arafat belügyi államtitkár jelentette be (úgy, hogy el sem mosolyodott, mondjuk nem is szokása), miután a héten két közepes erősségű földrengés is volt az országban. A kampány lényege persze az lenne, hogy tájékoztassák a lakosságot arról, hogyan kell felkészülni és mit kell tenni földrengés esetén, a kampányvideók pedig 30 tévécsatornán fognak szembejönni velünk a reklámblokkok előtt vagy után. A korábbiak így néztek ki

 

Hirdetés