Dormánfalva tulajdonaként telekkönyvezték az úzvölgyi katonatemetőt

Hiába támadta meg Csíkszentmárton a telekkönyvezési kérvényt.
Hirdetés

Se a mojnesti kataszteri hivatal, se Dormánfalva önkormányzata nem várta meg, hogy lezáruljon Bákó és Hargita megye határvitája, és az arra hivatott bizottság mondja ki, hova tartozik a lakatlanná vált Úzvölgye település: a Bákó megyei Dormánfalva tulajdonaként telekkönyvezték az úzvölgyi temetőt. Erről levélben értesítette a kataszteri hivatal Csíkszentmárton önkormányzatát, ahogy két hónappal ezelőtt a telekkönyvezési szándékról is.

Akkor Csíkszentmárton megtámadta a kérvényt a törvényes határidőn belül, a telekkönyvezés mégis megtörtént, írja a Háromszék. Most magát a telekkönyvezést is megtámadja az önkormányzat, döntötte el az úzvölgyi haditemető ügyében Hargita Megye Tanácsa keretében létrehozott munkacsoport. 

A héten már a Hargita megyei prefektus is észbe kapott, hogy rendezni kellene a két megye közötti, évek óta húzódó határvitát, a kulturális minisztérium viszont titokban rábólintott, hogy művészi szempontból elfogadható a temetőben felállított emlékmű és az 50 betonkereszt.

A Hargita megyeiek ismét levelet küldenek azoknak az intézményeknek, amelyeket korábban is megkerestek az ügyben, ám választ nem kaptak. Ismét felszólítják a Bákó megyei prefektust, állítsa le a temetőt érintő intézkedéseket, mert így csak törvénytelenséget törvénytelenségre halmoznak, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az úzvölgyi temető helyzetének súlyosbodásáról tájékoztatják a honvédelmi minisztériumot, a Hősök Emlékének Országos Hivatalát, a fővárosi és a kolozsvári történelmi egyetemeket, és segítségüket kérik az ügy megoldásához.

Hirdetés

Románia és Magyarország védelmi minisztériumának illetékesei ma tárgyalnak Bukarestben a katonatemetők és kifejezetten az úzvölgyi katonatemető helyzetéről. Kedden Benkő Erika, az RMDSZ képviselője vitte a törvénytelenül kisajátított katonatemető ügyét az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Esélyegyenlőségi Bizottsága elé.

 

Hirdetés