A nap hírei: újabb földrengések Romániában, hekkerek viccelték meg a pénzügyminisztériumot, megússza az elektrosokkos igazgató

Összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit egy helyre, hogy egy helyen legyenek a nap legfontosabb hírei.

Hirdetés

Ismét rengett a föld Románia déli részén, Erdélyben is érezni lehetett

Hétfőn 3 óra 16 perckor egy, a hétfőinél is erősebb földmozgás rázta meg az ország déli részét. Míg hétfő kora délután a Richter-skála szerinti 5,2-es, addig kedden már 5,7-es erősségű volt a mintegy 40 kilométer mélységben bekövetkezett rengés Gorj megyében, ám egész Olténiában, sőt még Bukarestben és Erdély számos településén is érezni lehetett, több utórengés is követte.

Târgu Jiuban például egyes épületekről törmelékdarabok, cserepek hulltak le, a boltokban a polcok közé zúdult az áru, a városházát is kiürítették, de szerencsére komolyabb baj ezúttal sem történt. Erdélyben, például az epicentrumtól mintegy 195 kilométerre északra lévő Kolozsváron csak enyhén volt érezhető a rengés, inkább az emeleten tartózkodóknak tűnt fel, hogy valami nem stimmel, de a riadalom szerencsére csak néhány másodpercig tartott. Szakértők szerint a mostani jelenség semmilyen összefüggésben sem áll a múlt héten Törökországban és Szíriában pusztító nagy erejű földrengésekkel.

Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi főosztály (DSU) vezetője kedden bejelentette, a belügyminisztérium ernyője alatt operatív törzset hoztak létre, amelynek a feladata egy esetleges vészhelyzet esetén életbe lépő mentési terv monitorozása lesz. Isten óvjon minket, hogy rájuk szoruljunk…

Szar a kedd, de szerencsére vannak hekkerek

Kedden mókás internetkalózok feltörték a pénzügyminisztérium Facebook-oldalát, és kicserélték a profilképet egy olyan felvételre, amely két luxusautót ábrázol: egy Rolls Royce-t és egy Mercedes Benz G Class SUV-ot (képünkön). A kommentelők persze egyből vették a lapot, és könyörtelenül oltani kezdték a minisztériumot, egyesek Dacia 1100-asukat kínálták fel cserére a két luxusautóért, mások Volkswagen Golfjukat kínálták eladásra. A móka azonban nem tartott sokáig, az a fránya Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) közbelépett, és kora délutánra már helyre is állították az oldalt. Ami így az egyensúlyok pillanatnyi helyreállása után megint tele van a pénzügyi-politikai bullshiteléssel.

Keddi talány: csökken az infláció, de nőnek az árak

Hirdetés

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adatai szerint januárban 15,1 százalékos volt az infláció mértéke, vagyis végre elkezdett csökkenni. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az árak is egyből csökkenni fognak a boltban, nem. Az árak a következő időszakban továbbra is emelkedni fognak, csak lassabban. Kitartást!

Igazgatómentés hazai módra

Elektrosokkolóval rázatta meg egyik kollégáját egy hete az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) gazdasági igazgatója, Gheorghe Iulian Penzeş, majd egy paprikaspray-vel is fenyegetni kezdte az alkalmazottakat. Az incidens egyik szemtanúja végül felhívta az 112-t, a rendőrök pedig kiszálltak a helyszínre, és intézkedéseket foganatosítottak. Penzeş ugyanakkor valakinek a valakije lehet, mert az illetékesek azzal oldották meg a konfliktust, hogy áthelyezték 6 hónapra emberünket a Galac Megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz, ahol hasonló munkakört fog betölteni. Gratulálunk!

Hirdetés