Fotó: cluj24.ro

Nagyon nagy a baj Fehér megyében. Az árvizek miatt több mint 200 embert lakoltattak ki (VIDEÓval)

Házsorok kerültek víz alá, autókat sodort az Aranyos, a közúti közlekedés akadozik. Ha tehetik, ne utazzanak arra.

Hirdetés

Beszámoltunk arról, hogy tényleg apokaliptikus mennyiségű csapadék zúdult Fehér megyére, különösen Abrudbánya és Topánfalva környékére.

És az időjósok a péntekről szombatra virradó éjszakára sem jövendöltek mást. A jóslat beteljesedett, az ég leszakadt és szombaton már a több száz mentőt kellett mozgósítani.

A vihar elsősorban a Verespatak közelében található Dăroaia falura összpontosított, de Abrudbányát, Topánfalvát és más környező településeket sem kímélt. Dăroaiában nem kevesebb, mint 72 ház került víz alá, további 16 épület egy földcsuszamlás következtében megrongálódott.

A mentés még péntek este elkezdődött, összesen 208 környékbeli embert (135 felnőttről és 73 gyerekről van szó) a verespataki művelődési házban szállásoltak el éjszakára. További 40 ember rokonokhoz, szomszédokhoz menekült az ár elől, amely többek között autókat is sodort magával.

Hirdetés

Az áradások következtében akadozni kezdett az áramellátás is. Összesen 7429 háztartás sötétült el a péntekről szombatra virradó éjjelen, Alsóaklosban, Verespatakon, Abrudbányán, Csurulyászán, Bucsonyban, Nagylupsán, Aranyosszohodolban, Topánfalván és Bisztrán.

Több száz szakember dolgozik a mentésnél, katonai tűzoltók, csendőrök, rendőrök, hegyimentők, a Vöröskereszt önkéntesei, villanyszerelők, erdészek.

A DN74-es országút járhatatlanná vált az éjszaka folyamán, de a hírek szerint egy sávot már felszabadítottak. Mindenek ellenére továbbra is akadozik az országúti közlekedés Topánfalva környékén, tehát ha tehetik, ne utazzanak arra.

Hirdetés