Annyi eső szakadt le Fehér megyében, hogy abból fürdőkomplexumot lehetne nyitni

Az áradások jelentős anyagi károkat okoztak, de szerencsére emberáldozat nem volt.

Hirdetés

Tegnap már gyülekeztek a felhők Erdély nyugati része fölött, és a meteorológusok meg is jósolták, hogy jó nagy zuhék lesznek. A jóslat ezúttal bejött: a Fehér megyei Alsóaklos (Ocoliș) településen például történelmi vízmennyiség zúdult le néhány óra alatt.

Egészen pontosan 223 mm csapadék mindösszesen 5 óra alatt.

Ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként 22,3 centiméter eső zúdult a falura, azaz 223 liter eső négyzetméterenként, egy liter csapadék ugyanis egy négyzetméteren elterítve egy milliméter vizet jelent.

Az éjszaka folyamán ráadásul további 25 mm eső is leesett, így aztán Alsóakloson és a környező településeken jelentős áradások következtek, amelyek jelentős anyagi károkat is okoztak. Szerencsére emberi áldozat nem volt. Fehér megyében egészen szombat hajnalig van érvényben a narancssárga riasztás, így további zuhékra lehet számítani.

Az özönvízszerű esőzések egyébként Európa szerte nagy pusztítást végeztek, a legnagyobb gondokat Németországban okozták, ahol az árvizek nyomán már több mint 80 ember meghalt, rengetegen eltűntek, az anyagi kár pedig tetemes.

Hirdetés