Most már biztos, hogy közösségi szinten terjed az omikron az országban (FRISSÍTVE)

Az omikronosok több mint feléről nem lehet tudni, hogy hol fertőződött meg. 65%-uk oltott volt – erre azonban van magyarázat.

Hirdetés

A szakértők már ideje mondogatják azt, amit az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) ma hivatalosan is megerősített: az omikron-variáns a közösségi terjedés szintjére lépett Romániában.

A január első hetének adatait összesítő központi járványjelentés szerint január 9-ig

295 omikronos esetet vettek nyilvántartásba Bukarestben és az ország harminc megyéjében.

A fertőzöttek 28%-a járt olyan országban, ahol tombol az omikron, azonban 52,3%-uk esetében az epidemiológiai vizsgálat nem mutatta ki, hogy kapcsolatba kerültek volna nyilvántartott fertőzöttel, tehát nem lehet tudni a fertőzés forrását.

A 295 fertőzöttből 192 (65%) élt az oltás lehetőségével, 191 (99%) a teljes oltási sorozatot megkapta. Erre az a magyarázat, hogy a genomszekvenálás elvégzését az oltás feltételéhez kötötték, így a fertőzöttségi arány nem tükrözi az általános lakosság helyzetét, csak egy kiválasztott csoportét – magyarázta az INSP. A jó hír az, hogy

egyetlen olyan haláleset sem történt, mely összefüggésbe hozható az omikronnal.

Az esetszámok ugrásszerű növekedésével egy időben a hatóságok pár nappal ezelőtt állapították meg, hogy ez már az ötödik járványhullám. Tavaly november óta nem volt annyi beteg, mint napjainkban. Egyes megyék rekordidő alatt „sárgultak be”, azaz meghaladta a lakosságarányos fertőzési ráta a két ezreléket, sőt, Kolozs megyében már vörös forgatókönyv szerint zajlik az élet.

Hirdetés

Temes megyében rövid időn belül három iskolában alakult ki fertőzési gócpont, összesen 39 diák fertőződött meg. Egy nap alatt harminccal nőtt a kiskorú fertőzöttek száma a megyében (458 új esetből 86 kiskorú). Egyelőre Temes sárga besorolás alatt áll, de a megyeszékhely, Temesvár és 13 község már átlépte a 3 ezrelékes küszöböt, azaz bevörösödött.

Jelenleg Európa országai közül Románia az egyik, ahol a leggyorsabb ütemben nő a fertőzöttség,

állapította meg Alexandru Rafila egészségügy államtitkár egy konstancai sajtótájékoztatón, melyen az is elhangzott, hogy az igazolt esetek szintjén 3-4 százalékos a kórházi kezelésre szoruló betegek aránya. A mostani számok alapján a hatóságok azt jósolták, hogy ötödik járványhullámban egymillióan fertőződhetnek meg Romániában koronavírussal.

Rafila szerint nem valószínű, hogy a lakosság felére megbetegedés vár, ahogy azt állítják egyes szakértők, ez legfeljebb akkor lehetséges, ha a tünetmentes fertőzöttekkel együtt számolunk. Hozzátette: a számokon túlmenően nagyon sokat számít, hogy a fertőzöttek közül hányan kényszerülnek majd kórházba, illetve mennyire telítődnek az egészségügyi intézmények.

Hirdetés