Az ötödik hullám elkezdődött, főszereplője az omikron, viszont a karantén rövidebb lesz

Még csak pár nap telt el az évből, de a napi esetszámok már jól mutatják, mire számíthatunk. A fertőzési ráta minden megyében nő, miközben új karanténszabályokat fogadtak el.

Hirdetés

Fontos fejlemény a járványfronton, hogy az Országos Vészhelyzeti Bizottság legfrissebb döntése értelmében szombattól csökken a karantén időtartama az igazolt fertőzöttek kontaktjai (és a vörös besorolású országokból beutazók) számára, annak függvényében, hogy az érintett személy oltott, átesett a betegségen az előző 180 napban, vagy oltatlan, esetleg más kategóriába tartozik.

A beoltott vagy betegségen átesett kontaktszemélyek 5 napra vonulnak ezentúl karanténba (egy tavalyi szabályozás alapján a beoltott kontaktszemélyek eddig mentesültek a karanténkötelezettség alól), az oltatlanok pedig 10 napra (eddig 14 nap volt a kötelező). Ez végül is egy jó hír, de van rossz is.

A szakértők már néhány hete figyelmeztetnek, hogy 2022 eleje az ötödik járványhullámról fog szólni. A szerte a nagyvilágban szélsebesen terjedő omikron-vírusvariánsról tudni lehetett, hogy előbb-utóbb Romániában is a közösségi terjedés szintjére fog lépni, és ez már nagyon közel van.

Pénteken Alexandru Rafila egészségügyi miniszter közölte, hogy gyakorlatilag elkezdődött az ötödik járványhullám, és lassan az omikron közösségi terjedéséről beszélhetünk. Nem árt tudni, ötször gyorsabban terjed a korábbi variánsoknál, főleg, ha nem védekezünk ellene. A kórházakban még alig érzeni a hatását, de egy-két hét múlva az intenzív osztályok is telítődni kezdenek.

A növekedés már tetten érhető a járványgörbén, január 3-a óta naponta legalább ezerrel nő az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Míg az év második napján 958 esetszámnál tartottunk, négy nap alatt ez hatszorosára ugrott. Pénteken 5922 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, kicsivel kevesebbet, mint csütörtökön (6018).

Hirdetés

Minden megyében nő a fertőzési ráta, a legtöbb új esetet Bukarestben, illetve Kolozs, Temes és Iași megyében regisztrálták. Három város van, melyben meghaladta a 3 ezreléket a ráta: Pankota (Arad megye), Tusnádfürdő (Hargita megye) és Rădăuți (Suceava megye). Ezen túlmenően 37 község van hasonló helyzetben.

Csütörtök reggeltől péntek reggelig 31 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, ebből 27-en oltatlanok voltak. Jelenleg a kórházakban 2452 fertőzöttet ápolnak, 24 óra alatt országosan 87-en kerültek be. Az intenzív osztályokon 404-re nőtt a súlyos állapotban lévő páciensek száma.

A számok alapján tehát minden okuk megvan a hatóságoknak, hogy riadót fújjanak.

Hirdetés