Mint a mesékben: megbűnhődött a fogyasztóvédő, aki betiltott egy kreatív nyelvezetű mesekönyvet

Néha a való életben is győz az igazság.

Hirdetés

Nem csak a mesékben éri utol a méltó büntetés a gonosztevőket: néha a való életben sem ússzák meg a felelősségre vonást.

Most például kiderült, hogy nem kerülhette el a sorsát az a fogyasztóvédelmi ellenőr, aki még évekkel ezelőtt azért tiltatott be egy mesekönyvet, mert abban eddig ismeretlen, az írói és műfordítói fantázia szülte szavak szerepeltek.

Mint megírtuk, az ügy még öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy Marius Eugen Ostaficiuc nevű szociáldemokrata politikus egy iași-i könyvesboltban megvásárolta Roald Dahl világhírű gyerekkönyvet, amely magyarul két címen – Szofi és a Habó vagy A barátságos óriás – is ismert.

Majd belelapozva azzal szembesült, hogy a szerző sajátságos kifejezéseket alkotott – mint emberbab, ropipopp, gyerkedli –, amit a mű fordítója kreatív módon román nyelvre is átültetett.

Ez pedig olyannyira kiverte nála a biztosítékot, hogy panaszt tett a fogyasztóvédelemnél, amely ahelyett, hogy felkérte volna, ne zaklassa őket hülyeségekkel, kiküldte az ellenőreit, akik egyrészt ezer lejre bírságolták a könyvesboltot a „nyelvtani hibás” könyvek forgalmazása miatt, másrészt be is tiltotta a kötetek további forgalmazását.

Nos, most viszont kiderült, hogy az egyik ellenőr nem úszta meg ezt a primitív cenzorkodást.

Igaz, nem pont emiatt, de a karma utolérte.

Hirdetés

A Leonida Barbu nevű úriember ugyanis lebukott, miután annak fejében, hogy ne bírságolja meg az ellenőrzött cégeket, apró ajándékokat fogadott el.

Többek között 199 lej értékben egy pár női cipőt, magnókábelt, 30 lej értékű élelmiszert, még egy pár női cipőt – amit aztán visszavitt, mert nem tetszett az asszonynak –, kegy pár bakancsot, cipőkrémet, epret, barackot, dinnyét, nadrágot, övet és persze pénzt is kért és kapott vesztegetésként.

De aztán kiderültek a disznóságai, és 2017-ben jogerősen három év felfüggesztett börtönre ítélték, miután elismerte a bűnösségét. Így aztán már nem dolgozik olyan munkakörben, hogy könyveket tilthasson be.

Minden jó, ha a vége jó.

Hirdetés