Miklós Andrea visszalépett, egy olasz a világ leggyorsabb futója

Atlétikában történtek vasárnap a legfontosabb dolgok a tokiói olimpián, miközben véget értek a medencés úszóversenyek, valamint a teniszezők küzdelmei.

Hirdetés

A nap visszalépője: Miklós Andrea. A kolozsvári 400-as futó közösségi oldalán jelentette be, hogy egészségügyi okokból nem áll rajthoz Tokióban.

A nap kiütése: a japán–magyar női asztalitenisz meccs. Az európai pingpongosoknak nincs sok esélyük a távol-keletiek ellen, a magyar csapat még szettet sem tudott nyerni a japánok ellen 3-0-ra elvesztett a nyolcaddöntőben. Románia jobban járt a sorsolásnál, Egyiptom nem volt ellenfél Szőcs Bernadette-éknek, de a legjobb nyolc között már Hongkong lesz az ellenfél.

A nap meglepetése: Marcell Jacobs. Európai sprinter 1992 óta nem nyerte meg a 100 méteres síkfutást, most egy félig texasi olasznak sikerült ez a bravúr, 9,80 másodperces új Európa-rekorddal. A jamaicaiak döntőbe sem jutottak, Usain Bolt visszavonulása nagy űrt hagyott náluk.

A nap megegyezése: Gianmarco Tamberi és Mutaz Essza Barsim. Az olaszoknak öt perc alatt lett két aranyérme atlétikában, miután a férfi magasugrás két legjobbja nem akarta szétugrással eldönteni a holtversenyt, és pillanatok alatt kiegyeztek a kettős győzelemben. Amúgy fantasztikus verseny volt, a hetedik helyhez is 233 centis eredmény kellett.

A nap világcsúcsa: Yulimar Rojas. A venezuelai atléta első kísérletre 15,67 méterre javította a női hármasugrás 26 éven át fennálló rekordját, amelyet az ukrán Inessza Kravec tartott 15,50 méterrel.

Hirdetés

A nap rekordere: Emma McKeon. Az úszóversenyek zárónapján az 50 méteres női gyorsot megnyerő, majd a 4X100-as női vegyesváltóval is aranyérmes ausztrál úszó hét éremmel (4 arany, 3 bronz) zárta az olimpiát, ami a női sportolók közül eddig csupán Marija Horohovszka szovjet tornásznak (2 arany, 5 ezüst) sikerült még 1952-ben. A riói játékokon is négy érmet nyerő McKeon immár Ausztrália legsikeresebb olimpikonja. A legtöbb aranyat viszont az amerikai Caleb Dressel nyerte a tokiói uszodában (3 egyéni, 2 váltó).

A nap teniszezője: Alexander Zverev. A német játékos nagyon simán nyerte a férfi egyes döntőjét az orosz Hacsanov ellen (6:3, 6:1), a svájci Belinda Bencicnek viszont nem jött össze a duplázás, az egyes megnyerése után a páros döntőben Viktorija Golibiccsal kikapott a cseh Barbora Krejcíkova, Katerina Siniaková duótól.

A nap bohóca: Mourad Aliev. A szupernehézsúlyú francia ökölvívót szándékos fejelés miatt leléptették a brit Frazer Clarke ellen, ezért előbb látványosan dühöngve tiltakozott az ítélet ellen, majd ülősztrájkba kezdett a ring szélén. Egy órán tartott ki, igaz, 20 perc után azért kiment a vécére.

Hirdetés