Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Míg Brüsszelben malmoznak, az SZNT saját felelősségre folytatja az aláírásgyűjtését

A járványhelyzet miatt Izsákék újabb hosszabbítást kérvényeztek, de hetek óta nem kaptak egyértelmű választ az Európai Bizottságtól. Addig sem ülnek tétlenül.

Hirdetés

Az aláírásgyűjtés újabb meghosszabbításáról ugyan továbbra sem érkezett egyértelmű válasz az Európai Bizottságtól, a Székely Nemzet Tanács (SZNT) azonban úgy döntött, hogy saját felelősségre folytatják a szignók összegyűjtését.

A nemzeti régiók védelmében indított európai aláírásgyűjtés második szakasza november 7-én ért véget, s egyelőre csak részsikernek nevezhető – erről itt írtunk részletesen –, s a járványhelyzet miatt újabb hosszabbítást kérvényező kezdeményezőkkel csupán annyit közölt az EB alelnöke, hogy saját felelősségre folytathatják az akciót. A gond csak az, hogy még mindig nem biztos, hogy a november 7. után gyűjtött aláírásokat elismerik.

Izsák Balázs SZNT-elnök csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatójáról a Krónika számolt be részletesen.

Mint ismeretes, eddig több mint egymillió aláírás gyűlt össze, s öt tagállamban sikerült elérni a küszöbértéket, de további két országban is el kellene idáig jutni a végső cél érdekében. Az SZNT azt reméli, hogy Svédországból és Spanyolországból gyűjtik be majd a szükséges szignókat ahhoz, hogy a szabályzat szerint a nemzeti régiók ügye végül az európai döntéshozók elé kerüljön.

Hirdetés