Csak részsiker a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés, újabb hosszabbításban reménykednek

A Székely Nemzeti Tanács már kérte is a határidő ismételt kitolását.

Hirdetés

Felemásra sikerült a nemzeti régiók védelmében indított európai aláírásgyűjtés: a szombati, hat hónappal egyszer már meghosszabbított határidőig összegyűlt ugyan a szükséges egymillió aláírás, de az a feltétel már nem teljesült, hogy ez az Európai Unió legalább hét tagállamából származzon. Magyarország, Románis és Szlovákia után Litvániában és Horvátországban sikerült összegyűjteni a szignókat, de még két ország kellene.

Ezért aztán Izsák Balázs, a kezdeményező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke abban bízik, hogy a brüsszeli illetékesek a járványhelyzetre való tekintettel ismét engedélyezik az aláírásgyűjtés meghosszabbítását.

Izsák Balázs elmondta, hogy a kezdeményező polgári bizottság október elején fordult Vera Jourovához, az Európai Bizottság alelnökéhez, és kérte az aláírásgyűjtés határidejének újabb három hónappal való meghosszabbítását. Izsák szerint ezt lehetővé teszi az Európai Tanács és az Európai Parlament által korábban elfogadott rendelet, ugyanis ez úgy rendelkezik, hogy amennyiben kitör a koronavírus-járvány újabb hulláma, akkor meghosszabbítható a határidő.

Izsák Balázs elmondta, hogy 80 ezerrel nőtt az aláírások száma az elmúlt fél évben, ezeket kizárólag online felületen gyűjtötték a járvány miatt.
Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke vasárnap úgy vélte: részsiker született azáltal, hogy újabb két tagállamban sikerült összegyűjteni az aláírásokat.

Hirdetés

Szerinte Spanyolországban is jól áll a gyűjtés folyamata, a baszk és a katalán partnereknek köszönhetően 25 ezer aláírás már összegyűlt a szükséges 40 ezerből. Szlovénia esetében sokan dolgoztak azért, hogy a kötelező hatezer aláírás meglegyen, de még nagyobb összefogásra van szükség a sikerhez – mondta Vincze Loránt.

Egyben üdvözölte, hogy az Európai Bizottság a világjárvány miatt újabb három hónapos hosszabbításra készül, amelyre a nyáron az ő javaslatára elfogadott EU-s rendelet ad lehetőséget.

Hirdetés